Закон і Бізнес


Арбітражні рамки

«Ми не позбавляємо своїх суддів повноважень за порушення строків»


№40 (1130) 05.10—11.10.2013
3045

У Вищому арбітражному суді РФ відбулося публічне обговорення документа з лаконічною назвою «Про процесуальні строки», який повинен стати постановою пленуму. Головна ідея тексту поки що не сформульована, але її досить чітко висловив голова ВАС РФ Антон Іванов — не можна карати суддю за одне лише порушення строків розгляду справи.


Перший пункт документа в нинішній редакції свідчить, що «дотримання процесуальних строків саме по собі не є метою судочинства в арбітражних судах». Звичайно, це положення було розкритиковане представниками науки, котрі брали участь в обговоренні.

Наприклад, не сподобалося воно членові науково-консультативної ради при ВАС Борису Полонському. «Інститут процесуальних строків покликаний забезпечити судовий захист сторін», — відзначив учений. А потім додав, що вищій інстанції слід було б потурбуватися про виявлення розбіжностей щодо строків у процесуальному законодавстві, яке застосовують загальні й арбітражні суди.

А.Іванов заперечив, що насправді концептуальна розбіжність щодо строків у двох систем судів усього одна: «Ми не позбавляємо своїх суддів повноважень за порушення строків, а вони позбавляють». Голова ВАС РФ вирішив сформулювати основну ідею проекту, яку розробники чомусь не долучили до документа. «Загальні строки в ГПК і АПК — це тепер не дороговказ до дії з покарання суддів, а орієнтири, загальні рамки, бо є поняття «розумний строк» і для кожної справи він свій», — пояснив він і запропонував розробникам подумати, як сформулювати цю думку в тексті, повідомляє портал Право.ру.

Пригадали учасники обговорення досвід судів загальної юрисдикції й щодо сповіщення сторін за допомогою СМС. Але цю ідею у ВАС РФ не підтримали представники сторін в арбітражних судах постійно змінюються й відстежити, який у кого номер, просто неможливо.

Як показало обговорення, значна частина документа ще змінюватиметься і доповнюватиметься. І лише потім його винесуть на розгляд пленуму.