Закон і Бізнес


«Культурна» ділянка

Нардеп пропонує звільнити від орендної плати за землю приватні школи та кінотеатри


На думку автора, пільги мають допомогти відродити занепалі кінотеатри в регіонах.

№40 (1130) 05.10—11.10.2013
ОЛЕКСАНДР КОВАЛЬЧУК
2997

У парламенті відзначають, що скасування орендної плати за землю для закладів культури, освіти та спорту допоможе залучити інвестиції в цю сферу. До того ж приватні заклади мають допомогти зекономити бюджетні кошти.


На думку ініціатора змін, народного депутата від Партії регіонів Григорія Смітюха, в умовах світової фінансової кризи виникає потреба додаткового правового регулювання процесів, пов’язаних із залученням позабюджетних кош­тів та інвестицій з метою соціально-е­кономічного та культурного розвитку країни. «В останні 4 роки витрати на реалізацію відповідних регіональних програм були недофінансовані в розмірі від 20 до 30% порівняно із затвердженими сумами, що створює вкрай несприятливі умови для розвитку мережі вітчизняних закладів культури, науки, освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення», — відзначає парламентар.

За таких обставин, наголошує він, висока орендна плата за земельні ділянки, відведені під заклади культури, науки, освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення, стає суттєвою перешкодою для залучення позабюджетних коштів та інвестицій та створення приватної мережі таких закладів і організацій.

«Сьогодні в Україні на межі повного краху опинилося 100 приватних загальноосвітніх та спеціалізованих шкіл, які щорічно економлять державі понад 50 млн грн. бюджетних коштів. З причин непомірного податкового тиску та високої орендної плати під загрозою закриття знаходиться половина з понад 12 тис. приватних медичних клінік та 20 тис. недержавних закладів соціального забезпечення, які щорічно надають медичну та соціальну допомогу більш ніж 10 млн наших громадян», — зазначає Г.Смітюх. Також нардеп звернув увагу на невисоку привабливість вкладення коштів у реконструкцію чи будівництво кінотеатрів у регіонах. Прикладом цього може бути той факт, що у 2008 р. тільки в 142 із 450 райцентрів країни діяли кінотеатри.

Тим часом, як наголошує народний обранець, досвід провідних країн світу, зокрема Німеччини й Великої Британії доводить, що надання пільг стосовно плати за землю закладам культури, науки та освіти значно прискорює розвиток цих сфер суспільного життя.

Аби полегшити життя власникам таких закладів, нардеп підготував законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо орендної плати за землю)» (№3317). Відповідно до нього «із земельних ділянок, які надані для розміщення, будівництва, обслуговування та експлуатації об’єктів дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів, закладів культури, науки, освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, фізичної культури та спорту, незалежно від форм власності й джерел фінансування, орендна плата не стягується». При цьому окремо в проекті прописано, що дія даного положення застосовується до всіх суб’єктів господарювання, у тому числі до тих, які отримали право на оренду або на початок будівельних робіт до моменту набрання чинності цією нормою.

За словами народного посланця, такі зміни стимулюватимуть будівництво нових сучасних закладів освіти, культури, охорони здоров’я та спорту коштом приватних інвесторів. До того ж, переконаний Г.Смітюх, такі зміни мають зменшити навантаження на державний та місцеві бюджети.

Разом з тим привертає увагу той факт, що пільги від новацій отримають не тільки приватні школи та заклади культури в регіонах, а й кінотеатри та фітнесклуби, які розташовані у великих містах та приносять своїм власникам значні доходи. Таким чином, нардепам доведеться вирішувати, чи готові вони надати пільги підприємцям для того, щоб підтримати вітчизняні культуру та спорт.