Закон і Бізнес


Обережно зі словами

Штраф за нецензурну лексику в громадських місцях може зрости в 10 разів


№40 (1130) 05.10—11.10.2013
7676

У Верховній Раді відзначають, що в людних місцях дедалі частіше можна почути нецензурні висловлювання, а тому пропонують застосовувати більш жорсткі санкції до громадян, які не вміють стримувати негативні емоції.


У необхідності боротьби з вуличними словами переконаний комуніст Олександр Зубчевський, який подав до парламенту законопроект «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо посилення відповідальності за дрібне хуліганство)» (№3327).

Як пояснює нардеп, він підготував цей документ з метою захисту громадян від нецензурної лайки в громадських місцях, образливих чіплянь до громадян та подібних дій, що порушують порядок і спокій. «За останні роки в суспільстві все більше посилюється використання нецензурної лексики і лайки в громадських місцях. Існуюча відповідальність за подібні дії не є суттєвою загрозою для порушників і не сприяє їх виправленню, тому введення більшої відповідальності за дрібне хуліганство стане дієвою формою боротьби з правопорушниками», — переконаний О.Зубчевський.

Проектом пропонується внести зміни до ст.173 КпАП, яка визначає відповідальність за дрібне хуліганство, зокрема й нецензурну лайку в громадських місцях і образливе чіпляння до громадян. Наразі за такі правопорушення передбачено штраф у розмірі від 3 до 7 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51—119 грн.). Крім цього, як альтернативне покарання можуть бути застосовані громадські роботи на строк від 40 до 60 годин, або виправні роботи на строк від 1 до 2 місяців, або до 15 діб адміністративного арешту.

Змінювати альтернативні засоби впливу нардеп не пропонує, а ось штрафи, на його думку, слід підвищити досить суттєво: відповідно до проекту вони становитимуть від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів, тобто 510—850 грн. Таким чином, якщо нардепи підтримають позицію колеги, мінімальний штраф за нецензурні висловлювання зросте в 10 разів.

Цей проект — не єдина спроба представників влади змусити українців обходитися без лайливих слів. Так, минулого року Національне агентство з питань державної служби видало наказ, відповідно до якого штрафи мали накладатися на держслужбовців, які під час спілкування з громадянами в робочий час використовують ненормативну лексику або підвищують тон. Відповідно до наказу штраф за таку манеру спілкування становить від 3 до 7 неоподатковуваних мінімумів.

Боротьба з непристойностями триває і в інших країнах пострадянського простору. Зокрема, цього року в Росії почав діяти закон, який передбачає санкції за використання нецензурної лексики в ЗМІ. Покарання за такі дії для юридичних осіб можуть становити від 20 тис. до 200 тис. руб. (приблизно 5 тис. — 50 тис. грн.).

Більш жорстко з лайливими словами почали боротись і в Білорусі: влітку цього року вперше в історії країни було накладено штраф за використання нецензурної лексики в Інтернеті. Не пощастило десятикласникові Дмитру Молоковичу, який ужив нецензурні висловлювання на адресу свого класного керівника у Twitter. Як наслідок, його батькам довелося сплатити 200 тис. білоруських рублів (близько 180 грн.), що є мінімальним покаранням за такі дії відповідно до ст.17.1 кодексу Республіки Білорусь про адміністративні правопорушення.