Закон і Бізнес


Хакери посягнули на Мін’юст


№40 (1130) 05.10—11.10.2013
2135

1 жовтня було тимчасово зупинено діяльність реєстрів інформаційної мережі Міністерства юстиції, яку провадить ДП «Інформаційний центр». Це унеможливило доступ до реєстрів, які забезпечують діяльність Державної реєстраційної служби, державної виконавчої служби, органів юстиції та нотаріусів. Ситуацію в спеціальній заяві прокоментувала міністр юстиції Олена Лукаш.


За попередньою інформацією, наданою ДП «Інформаційний центр» Мін’юсту, відбувся збій програмного забезпечення, розробленого ТОВ «Арт-мастер» та ТОВ «3-Т», внаслідок чого було заблоковано діяльність усіх користувачів. Фізичні та юридичні особи були позбавлені можливості реалізувати свої конституційні права та свободи.

Детальний огляд програмного забезпечення й аналіз ситуації засвідчили, що відбулося несанкціоноване втручання в роботу комп’ютерного обладнання, автоматизованих систем та комп’ютерних мереж Міністерства юстиції. Це призвело до блокування інформації та порушення встановленого порядку її маршрутизації.

Про кримінальне правопорушення було невідкладно повідомлено правоохоронним органам, відповідні дані внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Тривають слідчі дії, встановлюється коло осіб, причетних до скоєння вказаного злочину. Досудове розслідування здійснює головне слідче управління МВС. Завдяки злагодженій роботі правоохоронних органів уже зараз можна констатувати, що винні особи невдовзі стануть перед судом.

Нині фахівці ДП «Інформаційний центр» вживають заходів щодо невідкладного відновлення роботи реєстрів. Їхні якість та повнота не постраждали.

Вже 3 жовтня на сайті Мін’юсту з’явилась інформація, що для виправлення помилок у роботі програмного забезпечення та забезпечення доступу до державних реєстрів ДП «Інформаційний центр» розроблено поновлення клієнтського програмного забезпечення, що усуває проблеми. «Для відновлення роботи з реєстрами користувачам необхідно звернутися до філій ДП «Інформаційний центр» і безкоштовно отримати необхідний файл», — уточнили у відомстві.