Закон і Бізнес


Чоловікам стоп!


№31 (1018) 29.07—06.08.2011
4018

У Саудівській Аравії з крамниць, де торгують жіночою білизною, косметикою і тому подібними товарами, протягом року повинні звільнити всіх продавців-чоловіків. Їх місця займуть жінки.


Таке вирішив міністр праці королівства Адель Факіх. Для міністерства консервативної Саудівської Аравії це рішення не було легким: деякі імами забороняють жінкам працювати у сфері торгівлі, тому що продавщиці контактують із чоловіками, а це заборонено ісламом, повідомляє WebIslam.

Міністр праці не має наміру порушувати закони країни. На прес-конференції він оголосив, що буде запроваджено низку правил, які стосуються «технічної» сторони роботи жінок у торговій сфері. Згідно із цими вимогами власник магазину повинен повністю «прибрати продавщицю з поля зору покупців» і заборонити чоловікам заходити в такий магазин. Крім того, співробітниці повинні ходити на роботі в абайї — традиційних арабських жіночих платтях із прозорими рукавами.

До нового розпорядження А.Факіха громадськість поставилася по-різному. Дехто зі схваленням відгукнувся про рішення, якого довго чекав. А ось окремі власники магазинів поставилися вороже до нових правил. Вони вважають, що не так просто буде знайти жінок, готових працювати продавцями. Крім того, багатьох із них, імовірно, доведеться додатково навчати. Ситуацію ускладнює ще й те, що брати на роботу іммігранток забороняється.