Закон і Бізнес


Від 16 і старше

У Франції пропонують наділити правом голосу шістнадцятилітніх


У Франції шістнадцятирічні вершитимуть долю країни. Парламентарі хочуть дати їм право голосу на виборах.

№40 (1130) 05.10—11.10.2013
3583

Уряд Франції планує внести зміни до законодавства, виокремивши в особливу групу громадян у віці від 16 до 18 років. Фактично це означає, що передповноліття наставатиме в 16, проте молоді люди отримають лише частину прав, зокрема, за проектом, вони зможуть голосувати на виборах. Решту прав їм буде надано у 18 років.


Франція за останні роки довела, що має одну із взірцевих систем соціального забезпечення, а також може претендувати на роль флагмана прогресивних настроїв в Європі. Після схвалення закону про одностатеві шлюби парламентарі прийняли безпрецедентний «формат» прозорості політичної системи і тепер перейшли до розширення прав молоді.

Уряд має намір зменшити вік входження своїх громадян у період політичного повноліття. Влада пропонує наділити молодих людей правом голосу не з 18, а з 16 років.

У Франції, як і в багатьох країнах світу, повноліття дає право брати участь у виборах. На даний момент саме цей аспект зниження вікового бар’єру дискутується. Представник уряду Наджат Валло-Белькасем повідомляє, що обговорення даного питання може відбутися вже наприкінці цього року в рамках розробки закону про сім’ю. У свою чергу міністр у справах сім’ї Домінік Бертінотті висловилася за відкриті дебати. «Дане питання стане ключовим у ході міжміністерської роботи», — додала вона.

Д.Бертінотті також розглядає питання про введення статусу «передповноліття» для осіб віком від 16 до 18 років, який надасть їм право голосу на місцевих виборах і при цьому не потягне за собою значних юридичних змін у Цивільному кодексі.

Увести подібний проміжний статус, що наділяє підлітків деякими правами до їх повного повноліття незалежно від волі їх батьків або судді, вже пропонував Н.Саркозі під час президентської кампанії 2007 року. Проте проект відклали в довгу шухляду.

В Європі статус передповноліття, що дозволяє з 16 років брати участь у виборах, вже існує в деяких землях Австрії, і швейцарських кантонах. Крім того, голосувати в цьому віці можуть жителі Бразилії. Проте в деяких країнах подібний статус зовсім не означає право брати участь у виборах.

У багатьох країнах існує статус релігійного повноліття. У Великій Британії ним наділені підлітки у віці 12 років. У Нідерландах статус передповноліття (16 років) дозволяє самостійно обирати напрям навчання в школі, а також наділяє підлітків всіма правами громадянина країни, окрім виборчого.

Проте на даний момент згідно з результатами опитування чотири французи з п’яти висловилися проти введення статусу передповноліття. З 82% противників даної ідеї 46% зазначили, що вони «категорично проти».

 

ЄВГЕНІЯ ВОРОНЕЦЬ, Euromag