Закон і Бізнес


Професійні права адвокатів посилюються - Ізовітова


01.10.2013 16:33
14669

Національна асоціація адвокатів України вітає доповнення переліку професійних прав адвоката, запропоновані проектом нового Закону про прокуратуру, підготовленим в Адміністрації Президента України.


По це "Закону і Бізнесу" заявила Голова Національної асоціації адвокатів України Лідія Ізовітова, коментуючи Перехідні положення проекту Закону України «Про прокуратуру», які містять також і пропозиції щодо внесення змін до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

«Важливо, що автори законопроекту застосовують комплексний підхід при реформуванні прокуратури, паралельно посилюючи і статус адвоката, його професійні права, - зауважила Л.Ізовітова. - Пропоновані зміни дозволяють врахувати практику правозастосування норм цього Закону протягом понад як року його реалізації та удосконалити його окремі норми з урахуванням пропозицій адвокатури».

Вона відзначила, що НААУ вітає передбачені законопроектом пропозиції доповнити перелік професійних прав адвоката рядом нових і надзвичайно важливих. Зокрема, це право на безоплатний доступ до інформаційних баз державних органів, органів місцевого самоврядування та фондів соціального страхування, про які мова йшла останнім часом.

Нагадаємо, згідно проекту передбачається, шляхом уточнення раніше передбачених законом прав адвокатів, дещо розширити їх зміст. Наприклад, уточнюється, що застосування адвокатом технічних засобів, у тому числі для копіювання матеріалів, допускається також у місцях попереднього ув’язнення – як під час побачень адвоката з клієнтом, так і під час проведення процесуальних дій за їх участі. На думку НААУ, суттєвим розширенням можливостей для реалізації адвокатами цього права буде те, що воно у разі внесення запропонованих змін буде прямо передбачено законом і не потребуватиме окремого, «визначеного законом порядку», як це є сьогодні.

Також пропонується дозволити адвокатам безперешкодно входити до приміщень підприємств, установ та організацій за умови підтвердження повноважень для ознайомлення з документами і матеріалами, необхідними для провадження адвокатської діяльності.

«Національна асоціація адвокатів України підтримує зміни, спрямовані на посилення статусу адвоката», - резюмувала Л.Ізовітова.

Закон і Бізнес