Закон і Бізнес


Заборонена територія

Влада Угорщини визначить місця, де заборонено з’являтися бездомним


№40 (1130) 05.10—11.10.2013
2839

Парламент країни 30 вересня прийняв закон, що забороняє безхатькам ночувати на вулицях поблизу об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Згідно з документом визначатиме відповідні зони місцева влада. Якщо бездомних застануть на забороненій території, їх можуть залучити до громадських робіт, накласти на них штраф і навіть відправити за грати.


Як запевняє влада, такі заходи спрямовані на підтримання правопорядку і безпеки, піклування про здоров’я громадян і збереження культурних цінностей, відзначає Агентство Франс Пресс.

На думку опозиціонерів, новий закон фактично дозволяє полювання на безхатьків, яких місцева влада зможе виганяти в інші райони, в той час, як у країні недостатньо центрів для бездомних, де вони могли б переночувати. Тому опозиція закликала президента і державного омбудсмена виступити проти цього документа. Глава держави має право накласти вето на прийняті парламентом акти.

У Будапешті вже відбулася акція протесту перед будівлею парламенту. В ній взяли участь близько 300 чоловік. Вони намагалися привернути увагу влади до того, що вона не бореться з бідністю, а тільки позбавляє бідняків цивільних прав.

Ухвалення документа стало можливим після того, як в березні 2013 р. парламент затвердив поправку до основного закону, яка дозволяє штрафувати бездомних за ночівлю в громадських місцях. Завдяки цьому парламенту вдалося обійти рішення Конституційного суду, який раніше заборонив накладати подібні штрафи.

Євросоюз і правозахисники звертають увагу на порушення прав людини в Угорщині відтоді, як в 2010 р. до влади прийшов уряд Віктора Орбана.