Закон і Бізнес


ВРЮ взялася за кваліфіспит


№31 (1018) 29.07—06.08.2011
Ані ГАЛУК
3408

Перш ніж оголосити літній тайм-аут, Вища рада юстиції започаткувала нову практику щодо розгляду скарг кандидатів у судді, не згодних з результатами кваліфіспиту.


Всі охочі випробувати сили в ролі претендента на мантію вже використали свій шанс. Кампанія добору кандидатів на посади суддів поступово наближається до фінішу. Ті, хто успішно подолав прохідний бар'єр, уже зайняли рейтингові сходинки. Тепер вони чекатимуть конкурсу на зайняття вакантних місць в обителях Феміди, який, за прогнозами членів ВККС, розпочнеться у вересні. Правда, не виключено, що після перерахунку балів у ВРЮ рейтинговий список може змінитись.

Як з'ясувалося, не всі претенденти згодні зі своїми оцінками. Як повідом­ляв «ЗіБ», після анонімного тестування до ВККС звернулося 43 особи з проханням дати можливість ознайомитися з результатами, після кваліфіспиту — 5. При цьому результати тестування, на відміну від результатів кваліфіспиту, не підлягають оскарженню. Натомість ті, хто має сумніви щодо об'єктивного оцінювання їх рівня готовності під час іспиту в Одесі, можуть звернутися до Вищої ради юстиції. Що, власне, один з кандидатів і зробив.

Під час останнього засідання ВРЮ в цьому сезоні (12 липня) її представники повідомили про наявність скарги на рішення ВККС щодо встановлення результатів кваліфіспиту. Тому, перш ніж розійтися на канікули, Рада вирішила витребувати матеріали, котрі були предметом розгляду комісії при прийнятті оскаржуваних рішень. А також для вивчення проблем, пов'язаних із порядком проведення добору кандидатів на посади суддів, була створена робоча група, до складу якої вві­йшли 3 члени ВРЮ: Лідія Ізовітова, Олександр Удовиченко та Володимир Шаповал.

За словами голови ВРЮ Володимира Колесниченка, саме робоча група повинна визначитися, що чекає на осіб, чиї скарги Рада задовольнить. Очевидно, це тільки перша ластівка, однією скаргою не обійдеться. Тож восени в представників ВРЮ буде ще більше роботи.