Закон і Бізнес


«Криваві» метри


№38 (1128) 21.09—27.09.2013
2777

Члени паризької міської ради виступають за якнайшвидше проведення розслідування щодо об’єктів власності, які належать родині Асадів.


У мерії Парижа панує хвилювання. За даними неофіційних джерел, Рифаат Асад, дядько глави Сирії, котрий проживає в засланні у Франції, Великій Британії та Іспанії з середини 1980-х років, має намір найближчими місяцями розпродати велику частину паризької нерухомості.

З 2009 року виставлено на продаж розкішний особняк, розташований на авеню Фош, що належить одній з його чотирьох дружин. Ціна — €90 млн. У червні цього року було знехтувано пропозицію російських покупців, котрі давали за особняк €70 млн. За даними мерії, Р.Асаду належать близько 40 апартаментів, розташованих у 15-му й 16-му округах французької столиці. Вартість цих квартир класу люкс оцінюється приблизно в €40 млн.

Очевидно, що Р.Асад, змушений переховуватися після спроби в 1984 році захопити владу у свого старшого брата Хафеза Асада, може вільно користуватися своїми статками. Він дистанціювався від режиму й надає підтримку сирійським повстанцям.

Разом з тим, на думку членів паризької ради, походження власності колишнього шефа Бригад оборони Дамаска, які впродовж тривалого часу були опорою режиму, викликає питання. Не кажучи вже про те, що для міжнародного співтовариства Р.Асад є одним з тих, хто організував масові вбивства в Хамі в лютому 1982 року в ході придушення повстання «Братів-мусульман».

Об’єкти нерухомості за документами належать дружинам, дітям і розташовані у Великій Британії, США й Іспанії. За заявами представників оточення Р.Асада, це майно «не має нічого спільного із Сирією».

Проте асоціація юристів і адвокатів Sherpa та французький підрозділ Transparency International мають намір звернутися до прокуратури Парижа щодо якнайшвидшого початку розслідування відносно дядька нинішнього президента Сирії.

 

АНН МІШЕЛЬ, Le Monde