Закон і Бізнес


Спрощення процедури

Копії документів дозволять завіряти посадовцям, а плату за нотаріальні послуги уніфікують


В.Писаренко запропонував колегам підтримати ініціативи, які допоможуть користувачам нотаріальних послуг уникнути зайвих витрат.

№38 (1128) 21.09—27.09.2013
МАЙЯ БАЙРАК
24708

Члени Комітету Верховної Ради з питань правової політики обговорили законопроекти, які, на думку їхніх авторів, мають полегшити життя користувачам нотаріальних послуг. Депутати погодилися, що ідея правильна, але все ж висловили зауваження. Парламентарі занепокоєні можливими наслідками пропонованих змін.


Найжвавіше народні обранці обговорювали проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо засвідчення вірності копій (фотокопій) документів і виписок з них та справжності підпису на документах», поданий Кабінетом Міністрів. Про необхідність, доцільність і результати пропонованих змін доповідав новопризначений заступник міністра юстиції Юрій Іващенко. «Суть проекту — спрощення для фізичних осіб реалізації ними конституційних прав і свобод, — почав посадовець. — Ми пропонуємо такий механізм: або особа подає оригінал документа посадовій особі, пересвідчується в достовірності цього документа й засвідчує його підписом або залишається варіант, що є сьогодні, — завірення нотаріусом. Це допоможе уникнути зайвого витрачання нашими громадянами та юридичними особами часу й коштів».

Попередньо ознайомившись із законопроектом та вислухавши заступника міністра, в обговоренні взяли участь і народні обранці. З підтримки ініціа­тиви почав розмову Віктор Швець із ВО «Батьківщина», але традиційно знайшов кілька моментів, які його насторожили. Зокрема, допитувався, який правовий статус матиме такий акт. «Це буде документ, на підставі якого органи державної влади прийматимуть відповідні рішення. Він не прирівнюється до нотаріального, але даватиме право органам державної влади прийняти відповідне рішення», — запевнив Ю.Іващенко.

Проте В.Швець продовжував допитуватися, чи не виникне колізії між документами, засвідченими посадовими особами й нотаріусами? Представник Мін’юсту пояснив, що пропонованими змінами вводиться поняття «посадова особа органу ліцензування». Вона й завірятиме документи власним підписом. При цьому однакову силу матиме й завірення нотаріусом.

«Людина, уповноважена законом на вчинення таких дій, як візування документа, несе за них відповідальність», — пояснив Ю.Іващенко. Посадовець запевнив, що нові послуги будуть безоплатними. Проте таке повідомлення викликало в народних обранців ще більше зауважень. Мовляв, а хто платитиме за всі копії, ксерокопії? «У законі не прописане фінансове обгрунтування», — відзначив позафракційний Сергій Міщенко.

«У цьому немає ніяких проблем. Якщо треба зазначити, що вказані послуги робляться безкоштовно, ми можемо внести такі пропозиції в другому читанні», — втрутився в дискусію голова комітету Валерій Писаренко.

Після цього нардепи дещо вгамували свої сумніви, проте ставити запитання не припинили. «З одного боку, наче це робиться в інтересах людей, а з другого — це може відкрити такі шлюзи для незаконних дій, що потім не знатимемо, що із цим робити. Мені видається, хай усе буде, як було», — поділився думками В.Швець.

Заступник міністра наполягав на своєму: законопроект треба підтримати. Його думку поділяв і В.Писаренко: «На рік десь близько 100 нотаріальних документів засвідчується. А ми з вами розвели таку дискусію, наче вбиваємо нотаріат». Очільник парламентського підрозділу нагадав: «Пам’ятаєте, коли ми відміняли нотаріальне засвідчення довіреності на керування автомобілями, всі вважали, що після цього буде хаос. Та країна нормально це пережила, призвичаїлася».

Дискусія, викликана одним законопроектом, продовжилася під час розгляду наступного — про внесення змін до закону «Про нотаріат» щодо регулювання плати за вчинення нотаріальних дій (№3078). Пропонується на всій території Україні запровадити єдині ставки, які обчислюються у співвідношенні до мінімальної заробітної плати. При цьому визначатиметься перелік нотаріальних послуг і встановлюватиметься межа їх вартості.

«Підкреслю: цей законопроект вирішить питання про забезпечення рівності споживачів нотаріальних послуг. Він покликаний унеможливити нав’язування споживачам інших послуг правового та технічного характеру, дасть можливість отримувати пільги соціально незахищеним верствам населення. При цьому ставки та пільги нотаріального збору визначатиме Кабінет Міністрів», — повідомив Ю.Іващенко. Посадовець пояснив, що до Мін’юсту надходять скарги від осіб, які користуються нотаріальними послугами. Люди нарікають на непорозуміння з нотаріусами.

Ця ініціатива багато запитань не викликала. Тож більшістю голосів члени комітету прийняли рішення щодо обох законопроектів — рекомендувати ВР прийняти їх за основу.