Закон і Бізнес


Завдання для рекомендації

ВККС доручила суддям самостійно пришвидшити вирішення питання щодо їх обрання безстроково


ВККС дала час Ю.Францішку, О.Мельнику та Ю.Шевчук для аналізу нерозглянутих справ.

№38 (1128) 21.09—27.09.2013
ЮЛІЯ ГАЙДІНА
3692

Скільки б разів Вища кваліфікаційна комісія суддів не нагадувала останнім уважніше ставитися до збору та підготовки документів для обрання безстроково чи переведення до іншого суду, деякі законники продовжують не звертати на це уваги. Проте часто такі недопрацювання кандидатам з рук не сходять.


Намагання Олександра Мельника з Миколаївського окружного адміністративного суду отримати рекомендацію для обрання безстроково закінчилися невдачею. Незважаючи на активність судді, його участь у семінарах, регулярне підвищення кваліфікації та навіть характеристику без відомостей, які б завадили йому отримати рекомендацію, суддя все одно залишився ні з чим. У членів комісії викликали занепокоєння справи в залишку, з розглядом яких О.Мельник дещо затягнув. Про них «кваліфікаційники» дізналися вже під час засідання, адже суддя не надав таких відомостей, мовляв, «не знав». «А треба було! Щоб не виникало тепер таких запитань!» — заявила член ВККС Галина Колеснік.

«А ви знаєте, що у Вищій раді юстиції проводиться перевірка щодо вас?» — поцікавився в судді голова ВККС Ігор Самсін. О.Мельник розгублено відповів, що цей факт йому невідомий. Хоча, коли члени комісії почали пояснювати суть перевірки, суддя згадав справу, розгляд якої, власне, й став підставою для перевірки. Триває вона ще з 2012 р., проте, коли закінчиться, представниця ВРЮ, запрошена на засідання комісії, не відповіла.

«Ви розумієте, що поки Рада вирішує ваше питання, ми не можемо дати вам рекомендацію для обрання безстроково? Йдіть до ВРЮ, запитуйте, які ще їм треба документи й матеріали, аби пришвидшити роботу. Розбирайтеся!» — порадив судді І.Самсін.

Строк повноважень О.Мельника закінчується 13 листопада. Тож часу для того, щоб з’ясувати всі моменти, в нього небагато.

Такий самий строк для усунення недоліків у роботі має і Юлія Шевчук із Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області. У судді виявили справу з 2011 р. На запитання, чому законниця допустила таку тяганину, Ю.Шевчук відповіла, що така «бородата» справа дісталась їй у спадок від інших суддів. «Вона до мене потрапила тільки в жовтні 2012 року», — захищалася законниця. «А чому ви детально не розписали, скільки справ у вас залишилось, у чому спір, на якій стадії розгляду вони перебувають? Ви вже повинні були знати, що комісія цікавиться такими питаннями!» — зауважив І.Самсін.

Ю.Шевчук пояснювала, що не встигла, бо має велике навантаження. «У день по 20—25 позовних заяв розглядаємо!» — повідомила суддя.

«А ви особисто? Ось, будь ласка, дані за півроку: 340 цивільних, 46 — адміністративних правопорушень. Хіба це велике навантаження?» — не втримався секретар комісії Анатолій Марцинкевич. «І ще й у залишку маєте!» — додав він.

«А щодо вас була винесена окрема ухвала. Було таке?» — продовжував розмову І.Самсін. «Було. Але я зроблю висновки!» — запевнила Ю.Шевчук. «І що від тих висновків людям?» — відреагував на обіцянку судді голова ВККС.

Таким чином, судді з Білгорода-Дністровського доведеться попрацювати над удосконаленням роботи. ВККС відклала розгляд питання про її обрання безстроково. Тепер швидкість його вирішення залежить від самої Ю.Шевчук — наскільки оперативно та якісно вона підготує інформацію про нерозглянуті справи.

З «домашнім завданням» залишив зал засідань ВККС і Юрій Францішко з Голопристанського районного суду Херсонської області. У нього зібрався цілий «букет» недопрацювань. Чи не найбільше обурення членів комісії викликали пояснення судді щодо допущених ним недоліків у роботі. «Станом на 4 червня цього року ви за 3 місяці розглянули 10 кримінальних справ, 11 цивільних і 1 справу за КАС», — зачитала показники член комісії Ніна Фадєєва. Проте суддя все заперечував, мовляв, уже набагато більше.

Не погоджувався він і з характеристикою голови суду, де зазначається що Ю.Францішко «демонструє низький рівень планування робочого часу», що призводить до скарг громадян. Також у документі повідомляється, що суддя «недостатньо обізнаний у кримінальному законодавстві». Як доказ тому — окрема ухвала Апеляційного суду Херсонської області щодо порушень законником застосування норм Кримінального процесуального кодексу.

«І з такою якістю роботи ви претендуєте на обрання безстроково?» — запитала Ю.Францішка Н.Фадєєва. «Якою якістю?» — запитанням відповів законник. «І чому ви не згодні з характеристикою голови суду?» — продовжила Н.Фадєєва.

«Тому що вона необ’єктивна. Людина очолює суд тільки з березня і не може знати, як я працюю», — пояснив суддя. «Але ж у вас і справді є тяганина!» — зауважила Н.Фадєєва. Але Ю.Францішко наполягав на своєму, посилаючись то на важкі справи, то на велике навантаження. Тож комісія дала йому час розібратись із залишками справ й повідомити про результати. «Щось нас не втішає своєю роботою Голопристанський райсуд...» — підсумував І.Самсін.

Таке узагальнення очільник комісії зробив, поспілкувавшись не лише з Ю.Францішком. По безстрокову рекомендацію до ВККС прибула його колега Аліна Охтень. «Вона аж 8 разів проходила підготовку в Національній школі суддів. Це найвищий показник!» — відзначив член комісії Микола Мельник.

Проте ВККС не могла назвати високими показники роботи судді. «У вас 58% справ переглядаються! Чому така низька якість?» — поцікавився А.Марцинкевич. «Намагаюся розглядати швидко, але, можливо, не завжди виходить якісно...» — зніяковіла суддя. «То навіщо та швидкість із такими відсотками?» — обурився А.Марцинкевич. «Але ж, певно, є якась основна причина таких результатів?» — допитувався заступник голови ВККС Микола Пінчук. «Слабка підготовка! От вам і вся причина!» — відповіла за суддю Н.Фадєєва, поставивши під сумнів цінність 8 сертифікатів про підвищення кваліфікації.

Важко сказати, чи то брак знань судді, чи щось інше ставало причиною появи скарг на неї. За результатами вивчення однієї з них суддю притягнули до дисциплінарної відповідальності та оголосили догану. Проте такі обставини не завадили А.Охтень отримати рекомендацію для обрання безстроково, на відміну від її колеги Ю.Францішка.

Таким чином, 3 претендентам на обрання безстроково ВККС дала другий шанс. Вони до 13 листопада, а бажано — швидше, повинні виконати завдання комісії та врахувати її поради.