Закон і Бізнес


Сам собі вчитель

В автономії запровадили щомісячні семінари, на яких доповідатимуть керівники місцевих судів


Голови судів, готуючи доповідь для наради, і самі вивчать новели законодавства, і колегам допоможуть.

№37 (1127) 14.09—20.09.2013
3295

Найкраща теорія — це практика. Для того щоб судді були краще обізнаними стосовно новел поточного законодавства, керівництво Апеляційного суду Автономної Республіки Крим запровадило щомісячне навчання з головами місцевих загальних судів. Доповідатимуть на семінарах самі ж очільники судів першої інстанції.


Голова апеляційного суду Валерій Чорнобук на початку робочої наради, в якій взяли участь очільники 24 судів першої інстанції, представив новопризначених керівників Джанкойського та Красноперекопського міськрайонних судів АР Крим Едуарда Пікулу та Олену Халдєєву відповідно. Після цього законники обговорили проект змін до Конституції щодо посилення гарантій незалежності суддів, направлений до Конституційного Суду парламентом для отримання висновку.

Крім того, В.Чорнобук повідомив про запровадження семінарів з вивчення законодавства, на яких доповідачами виступатимуть самі керівники мі­сцевих судів. Така практика вже діє у Вищому спеціалізованому суді з розгляду цивільних і кримінальних справ за участю голів апеляційних судів. Зокрема, на одній із таких зустрічей голова Апеляційного суду АРК вже виступив із доповіддю на тему «Актуальні питання застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою і продовження строків тримання під вартою».

Вже наступного місяця доповідатимуть новопризначені голови — О.Хал­дєєва та Е.Пікула. Тема — «Повноваження голови місцевого загального суду». Вони також представлять проект наказу про розподіл обов’язків, який після загального обговорення та опрацювання буде рекомендований для застосування в усіх судах.

Користуючись нагодою, заступник голови апеляційного суду Віктор Скляров нагадав присутнім про важливість дотримання розумних строків під час розгляду справ та контроль за провадженням у справах щодо непов­нолітніх. Керівництво суду апеляційної інстанції також акцентувало увагу на важливості ретельного вивчення матеріалів, особливо стосовно діяльності слідчих суддів.

На завершення зустрічі В.Чорнобук звернувся до голів місцевих загальних судів автономії з питанням щодо активної участі суддівського корпусу в роботі філіалу Національної школи суддів, який недавно був відкритий у Сімферополі.

 

Мар'яна ПАВЛОВСЬКА, прес-секретар Апеляційного суду Автономної Республіки Крим