Закон і Бізнес


Заради конструктиву

Рада Європи та ВСС проведуть відеоконференцію щодо новел КПК


У ВСС запевняють, що готові до міжнародної співпраці.

№37 (1127) 14.09—20.09.2013
3591

Нещодавно у Вищому спеціалізованому суді з розгляду цивільних і кримінальних справ відбулася зустріч із головою Офісу Ради Європи в Україні Владимиром Ристовським. Під час обговорення результатів співпраці учасники зустрічі окреслили коло першочергових завдань.


Представники судових органів України тривалий час співпрацюють із міжнародними експертами. «У рамках імплементації нового Кримінального процесуального кодексу України підтримка з боку Ради Європи є надзвичайно важливою», — зазначив голова ВСС Андрій Солодков.

Експертна допомога із цих питань активно надається в процесі реалізації проекту Ради Європи «Підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні», що має сприяти практичному застосуванню норм КПК, а також зростанню нової інституційної ролі та потенціалу органів прокуратури. Водночас представники судових органів України співпрацюють з експертами Ради Європи в рамках ще одного проекту — «Посилення незалежності, ефективності та професіоналізму судової влади в Україні». Проведена зустріч дала можливість обговорити практичні аспекти реалізації зазначених проектів та висловити пропозиції щодо подальшого співробітництва.

Під час розмови А.Солодков відзначив важливість реформування кримінальної юстиції в Україні, а також активну участь суддів ВСС та експертів Ради Європи в цьому процесі. «Подальша тісна співпраця ВСС із Офісом Ради Європи в Україні сприятиме розвитку ефективної системи правосуддя та утвердженню принципів демократії та верховенства права», — підкреслив очільник ВСС.

У свою чергу В.Ристовський також висловив сподівання щодо продовження конструктивного діалогу між ВСС та Радою Європи й засвідчив готовність до активної взаємодії в питанні приведення норм українського законодавства у відповідність до європейських стандартів.

Обговоривши основні напрями подальшої співпраці, сторони домовилися в рамках реалізації проекту «Підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні» провести на базі ВСС конференцію в режимі відеоконференцзв’язку за участю суддів апеляційної та першої інстанцій, міжнародних експертів, представників правоохоронних органів. Під час заходу учасники розглянуть питання, що виникають у процесі впровадження новел кримінального процесуального законодавства. Крім того, для подальшого використання в професійній діяльності правників за результатами конференції планують видати матеріали.

Представник зазначеного вище проекту Кетеван Цхомелідзе ознайомила присутніх із висновками проведеного аналізу деяких інформаційних листів, розроблених ВСС, щодо відповідності нормам Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Експерт запропонувала проводити тренінги для представників ВСС, які займаються аналізом законодавчих документів, пов’язаних із практикою Європейського суду з прав людини.

Представник іншого проекту Ради Європи — «Посилення незалежності, ефективності та професіоналізму судової влади в Україні» — Андрій Кавакін теж не залишився осторонь обговорення. Він наголосив, що ­пріоритетне завдання проекту — підтримка суддівського самоврядування в Україні. «У цьому контексті важлива співпраця з Радою суддів загальних судів», — зауважив експерт.

Конкретні пропозиції з питань удосконалення роботи органів суддівського самоврядування висловив заступник голови ВСС Павло Гвоздик. На його думку, доцільно було б за підтримки проекту на базі цієї установи створити центр із вивчення практики Європейського Союзу та ЄСПЛ і обладнати його необхідними технічними засобами, а при цьому центрі — сформувати відповідний орган, який займатиметься питаннями суддівського самоврядування. «Цілеспрямований курс України на євроінтеграцію передбачає гармонізацію використання нашого законодавства і законодавства ЄС», — наголосив П.Гвоздик.

Під час зустрічі йшлося про можливе започаткування двостороннього проекту між ВСС та Офісом Ради Європи в Україні, у рамках реалізації якого планується запровадження електронного суду, створення спеціалізованого прес-центру, обладнаного за новітніми технологіями відповідно до європейських стандартів.

Вислухавши пропозиції колег, А.Со­лодков запевнив: «ВСС завжди відкритий для міжнародної співпраці».