Закон і Бізнес


Поближче до освіти

У Сімферополі урочисто відкрили Кримське регіональне відділення НШС


Р.Чумаченко (в центрі) нагадала, що періодичне навчання допоможе підтримувати кваліфікацію суддів та працівників апарату на належному рівні.

№37 (1127) 14.09—20.09.2013
3855

Національна школа суддів відкрила восьме регіональне відділення. Тепер — у Сімферополі. Очолила Кримське регіональне відділення суддя у відставці, заслужений юрист Автономної Республіки Крим Раїса Чумаченко.


«Відкриття регіонального відділення засвідчило, що навчання наблизилося до слухача. У нашому філіалі зай­матимуться судді та працівники апарату суду загальної юрисдикції. Спеціально для них готуватимуть навчальні програми відповідно до займаних посад», — розповіла Р.Чумаченко, відкриваючи захід.

Кримське відділення стало восьмим у структурі НШС, яка до цього часу здійснювала свою діяльність через регіональні відділення в Дніпропетровську, Донецьку, Львові, Одесі, Севастополі, Чернівцях та Харкові.

Активну участь у створенні регіонального відділення взяв голова Апеляційного суду Автономної Республіки Крим, кандидат юридичних наук Валерій Чорнобук. За його словами, неможливо переоцінити важливість відкриття філіалу, адже освіта, самоосвіта та постійне вивчення законодавства сприяють зміцненню авторитету правосуддя.

Голова АС АРК виявив особисту ініціативу в проведенні лекції для слухачів Кримського регіонального відділення НШС. Його підтримали заступники, секретарі палат та судді Апеляційного суду АР Крим. Таким чином, викладання в Кримському регіональному відділенні стане престижним.

Начальник Територіального управління Державної судової адміністрації в АР Крим Марина Трошина зауважила, що відкриттю філіалу передувала довготривала робота. На її переконання, створення Кримського регіонального відділення НШС дозволить повною мірою реалізувати накопичений досвід Апеляційного суду АР Крим та ТУ ДСА в АР Крим з підготовки методичних рекомендацій, аналізів і роз’яснень. «Відкриття відділення створить можливість поєднати теоретичні знання та практичні навички, об’єднати в єдину систему навчання суддів та працівників апарату, що проводиться Національною школою суддів, Апеляційним судом АР Крим і територіальним управлінням», — зауважила М.Трошина.

У свою чергу начальник Головного управління юстиції Міністерства юстиції в АР Крим Сергій Коровченко зауважив, що вони готові до взаємодії та плідної співпраці.

Наразі в регіональному відділенні розпочалася навчальна програма щодо підготовки суддів автономії, призначених на посаду вперше (1—2 роки роботи). Близько 30 лекторів, серед яких керівництво та судді Апеляційного суду АР Крим, голови місцевих загальних судів автономії, а також викладачі Кримського юридичного інституту Національного університету «Юридична академія України ім. Ярослава Мудрого», протягом двох тижнів працюватимуть над актуальними питаннями європейського та вітчизняного судочинства.

Нагадаємо, що Кримське регіональне відділення було утворене ще в липні цього року на підставі наказу т.в.о. ректора НШС Наталії Шукліної. Відділення здійснюватиме організацію та підготовку навчальних заходів для слухачів школи в м.Сімферополі та в Центрі суддівської підготовки НШС на базі Державного підприємства «Санаторно-курортний лікувальний центр «Феміда».

 

Мар'яна ПАВЛОВСЬКА, прес-секретар Апеляційного суду Автономної Республіки Крим


Пряма мова

Валерій ЧОРНОБУК, голова Апеляційного суду Автономної Республіки Крим:

— Зміцнення авторитету судової влади є однією з цілей судової реформи, що проводиться з ініціативи Президента. Авторитет судової влади в першу чергу залежить від неупереджених рішень, прийняття яких можливе лише за умови, якщо суддя знає законодавство та судову практику у відповідній категорії справ. Не варто також забувати, що за кожним рішенням — долі конкретних людей, а від знання закону та вміння його застосовувати залежить правильність вирішення судового спору.