Закон і Бізнес


Кримські судді подбали про забезпечення єдності судової практики


12.09.2013 10:34
2879

За ініціативою заступника голови Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Валерія Сіротюка та секретаря судової палати у цивільних справах апеляційного суду Романа Новікова було створено методичний збірник, який забезпечить досягнення єдності судової практики на теренах автономії.


Цей збірник було презентовано 9 серпня під час наради судової палати у цивільних справах в Апеляційному суді Автономної Республіки Крим, повідомили «ЗіБ» у прес-службі суду. У нараді взяв участь голови кримської апеляції Валерій Чорнобук.

Вказаний збірник містить  висновки Верховного Суду України, викладені у рішеннях, прийнятих за результатами розгляду заяв про перегляд судового рішення з підстави, передбаченої п. 1 ч. 1 ст. 355 ЦПК України, за 2010 — перше півріччя 2013 р.

Створення збірника стало результатом роботи заступника голови апеляційного суду Валерія  Сіротюка та секретаря судової палати у цивільних справах  Романа Новікова.

«Визначальним і, по суті, головним напрямком нашої діяльності є саме досягнення однакового застосування норм матеріального та процесуального законів при розгляді цивільних справ, з урахуванням відповідних висновків Верховного Суду України і правових позицій Вищого спеціалізованого суду, що і є досягненням єдності судової практики», - зауважив Р.Новіков.

Головна  причина стану якості розгляду судових справ, на думку секретаря судової палати, полягає не у неналежному вивченні матеріалів справ, нормативного матеріалу та судової практики, а у відході від єдності судової практики, досягнення якої має бути стратегічної метою.   

«Будуючи роботу по усім напрямам: здійснення правосуддя, методична допомога та кураторство, аналітика, узагальнення – саме досягнення єдності судової практики повинно бути основним вектором нашої діяльності. Усе інше: підвищення професійного рівня, методична допомога тощо – не ціль, а засіб досягнення поставленої мети», - зазначив Р.Новіков.

Судді судової палати у цивільних наполегливо працюють у цьому напрямі. Періодично керівництво суду та судової палати проводять наради щодо питань покращення ефективності роботи, проводять розгляд причин скасування рішень після їх перегляду в касаційному порядку та аналіз судової практики, створили електронну бібліотеку із  постанов Верховного Суду України за наслідками перегляду судових рішень  в порядку глави 3 розділу  V Цивільного процесуального кодексу України.