Закон і Бізнес


Четверо домовляться швидше


Світ права, №30 (1017) 23.07—29.07.2011
2632

Проведені в США дослідження показали, що 12 присяжних навряд чи можуть працювати ефективно, оскільки при такому чисельному складі колегії багато хто приймає чужу думку. Виявилося, що присяжних краще ділити на групи. Правда, в цьому випадку виявили новий огріх системи.


Психологи з університету Порт­смута, вивчаючи питання про те, як сприяти зростанню продуктивності роботи присяжних, дійшли висновку, що найкраще обговорення проходять у групах із 4 чоловік. У цьому випадку всі мають можливість висловитись і взаємодія відбувається найбільш успішно, наводить думку дослідника Бриджет Воллер The Guardian.

У прийнятті рішення беруть участь 12 присяжних тому, що така кількість людей теоретично дозволяє представити різні верстви суспільства і залучити до обговорення людей з різноманітним досвідом. Проте, як відзначають дослідники, на ділі при обговоренні в такій групі домінують 2—3 людини, тоді як інші не вимовляють ні слова.

Якщо ж вердикт обговорюють 4 присяжних, то це дає можливість кожному з членів журі висловити свою думку. До того ж це допомагає уникнути «стадного ефекту», коли присяжні змінюють свою точку зору на ту, якої дотримується більшість. У результаті винесене рішення буде краще продумане й обгрунтоване, вважають дослідники.

Для досягнення необхідного ефекту психологи пропонують просте рішення — розсадити присяжних. У цьому випадку, відзначають вони, люди діють інтуїтивно: доходять спільної думки в міні-групах, а потім виносять спільне рішення.

Поки не зрозуміло, як вплине таке нововведення на рішення членів великого журі. Під час дослідження майже всі групи присяжних, розподілені по 4 людини, виносили виправдувальні вердикти.

Тепер учені планують провести дослідження, аби ретельно вивчити питання про «розділену» роботу журі, подавши на розгляд присяжних складніші справи.