Закон і Бізнес


ООН розширилася до 193-х


Світ права, №30 (1017) 23.07—29.07.2011
2675

Генеральна асамблея ООН 14 липня проголосувала за те, щоб визнати Південний Судан незалежною державою. Таким чином, держава, яка проголосила незалежність 9 липня цього року, стала 193-ю країною — членом ООН.


Нову державу вже визнали США, Росія і власне Судан, від якого південці відкололися за результатами референдуму, проведеного на початку 2011 року. Тоді понад 98% виборців, які прийшли на дільниці, проголосували за відділення Півдня і створення власної держави.

Як повідомляє Reuters, у Південного Судану вже є своя столиця — місто Джуба, національний прапор, гімн та інші атрибути незалежності. Як очікується, найближчим часом там з'явиться і своя валюта.

Референдуму про самовизначення півдня Судану передувала 21-річна громадянська війна, під час якої ні Північ (переважно мусульманський), ні Південь (переважно християнський) не могли добитися військової переваги.

Між Північним і Південним Суданом, незважаючи на взаємне визнан­ня, все ще залишаються розбіжності з приводу того, кому належать багаті нафтові поля, розташовані на кордоні двох країн. В останній місяць через це не раз відбувалися збройні сутички.