Закон і Бізнес


Щоб не понаїздили тут…


Світ права, №30 (1017) 23.07—29.07.2011
2418

Нижня палата парламенту Узбекистану прийняла законопроект, який стосується прописки в Ташкенті й Ташкентській області. Згідно з документом можливість прописатися в столиці республіки буде надана додатковим категоріям громадян.


Зокрема, прописку зможуть отримати громадяни, котрі стали власниками нерухомості в столиці, а також ті, хто одружився з жителем Ташкента. Дотепер, як відзначає Central Asion Nevs, «отримання як постійної, так і тимчасової прописки в Ташкенті для цієї категорії осіб майже не уявлялося можливим».

Питання, пов'язані з проживанням іногородніх у Ташкенті, стали вирішувати на початку 2011 року, коли міські власті видали наказ, згідно з яким іногороднім припинили оформляти як тимчасову реєстрацію, так і постійну прописку. Власті, як повідомляло видання Uznews, планували відновити колишні правила надання прописки з 1 квітня 2011 року, проте цього так і не було зроблено.

У силових структурах, за інформацією видання, появу такого наказу неофіційно пояснили бажанням влади «очистити» столицю від приїжджих напередодні урочистих заходів, пов'язаних з 20-річчям незалежності Узбекистану (його республіка відзначить 1 вересня).

Можливо, були й інші мотиви: заборона на прописку в столиці Узбекистану жителів провінції могла бути спрямована і на те, щоб «не допустити присутності в Ташкенті критичних мас молоді — палива будь-яких революцій».