Закон і Бізнес


Дивіденди для всіх


№30 (1017) 23.07—29.07.2011
2863

Нардепи пропонують установити, що для відмови від виплати дивідендів необхідно зібрати голоси тих, кому належить більш ніж 75% акцій. У парламенті сподіваються, що завдяки змінам мажоритарним власникам буде важче ухилятися від розрахунку з іншими акціонерами.


Відповідно до п.2 ч.1 ст.116 Цивільного кодексу учасники господарського товариства мають право брати участь у розподілі прибутку товариства і одержувати його частину (дивіденди).

Нормою п.2 ст.30 чинного закону «Про акціонерні товариства» передбачено, що виплата дивідендів здійснюється з чистого прибутку звітного року та/або нерозподіленого прибутку в обсязі, встановленому рішенням загальних зборів акціонерного товариства, у строк не пізніше ніж 6 місяців після закінчення звітного року.

Зазначена норма не передбачає обов'язкової виплати дивідендів та їх мінімального обсягу. За словами ініціатора змін Андрія Павловського, на практиці це часто призводить до зловживань з боку акціонерів, котрі мають контрольний чи блокуючий пакет акцій. Ухиляючись від виплати дивідендів міноритарним акціонерам, мажоритарні навмисне унеможливлюють розподіл прибутку акціонерного товариства шляхом неухвалення справедливого рішення про виплату дивідендів на загальних зборах.

В Україні налічується близько 13 млн людей, які володіють акціями підприємств, отриманими в ході приватизації. Багато громадян жодного разу не отримували дивідендів або одержували копійки, констатує нардеп. «Тим часом нерозподілений прибуток, на словах «інвестуючи у виробництво», мажоритарні акціонери розподіляють між собою без урахування інтересів міноритаріїв, списуючи мільйони гривень на «представницькі» та інші витрати», — наголошує А.Павловський.

Таким чином, закон «Про акціонерні товариства» в нинішній редакції дозволяє мажоритарним власникам зловживати своїм правом вирішувати на загальних зборах товариства, який обсяг дивідендів підлягає виплаті, а на практиці навмисно порушувати права інших акціонерів.

Проектом «Про внесення змін до Закону України «Про акціонерні товариства» (№9005) пропонується встановити, що рішення про спрямування всього зазначеного прибутку на цілі, інші, ніж виплата дивідендів, приймається більш як 3/4 голосів акціонерів від загальної їх кількості.