Закон і Бізнес


Аудиторські вимоги


№30 (1017) 23.07—29.07.2011
2519

У Верховній Раді пропонують установити нові вимоги для отримання сертифіката аудитора і разом з тим дати тим, хто все ж отримає доступ до професії, нові повноваження.


Необхідність унесення коректив народний депутат Ігор Прасолов убачає в тому, що закон «Про аудиторську діяльність» було прийнято понад 18 років тому, а останні зміни його редакції відбулись у 2006 р. Тому, на думку ініціатора змін, цей закон уже певною мірою застарів і потребує оновлення.

Нардеп наголосив, що суттєві зміни відбулися на світових фінансових ринках, у банківському секторі, корпоративних відносинах та фінансових системах. Відтак змінились інформаційні запити держави, інвесторів і акціонерів до змісту та достовірності показників фінансової звітності.

Також, за словами парламентаря, слід наблизити національне законодавство з питань аудиторської діяльності до законодавства Європейського Співтовариства, зокрема до директиви 2006/43/ЄС, яка регулює питання аудиторської діяльності.

Проектом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо забезпечення контролю за якістю аудиторських послуг)» (№8794) пропонується розширити перелік останніх, уключивши до них перевірки податкової звітності та консультування з питань оподаткування.

Також установлюється вимога стажування для отримання сертифіката аудитора. При цьому строк чинності сертифіката буде необмеженим, але аудитори щорічно підвищуватимуть свої професійні знання.