Закон і Бізнес


ВССУ визначився з пріоритетами


18.07.2011 12:34
2710

15 липня відбулося засідання пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ.


На порядок денний було винесено питання «Про стан здійснення правосуддя Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ у першому півріччі 2011 року та завдання на поточний рік».

У своїй доповіді голова ВССУ Леонід Фесенко акцентував увагу на питаннях кадрового забезпечення роботи суду, значного навантаження на суддів, строків розгляду справ, методичної допомоги судам нижчого рівня тощо. Зокрема, він зазначив, що станом на сьогодні до складу суду обрано 91 суддю із 120, передбачених штатним розписом. Не повністю вирішено питання кадрових призначень і в апараті. Однак, за словами Леоніда Фесенка, завдяки професійній та ефективній роботі суддів і працівників апарату ВССУ здійснює судочинство на належному рівні.

Так, у першому півріччі 2011 року на розгляд ВССУ надійшло близько 40 тис. касаційних скарг, справ та заяв. Із них закінчено провадження у понад 28 тис. справ. Середній показник навантаження за місяць на одного суддю становив 86 скарг, справ та матеріалів. При цьому, за статистичними даними, трохи більшим було навантаження на суддів судової палати у цивільних справах.

Крім того, Голова ВССУ наголосив на необхідності суворого дотримання строків розгляду касаційних скарг, оскільки саме тривалий розгляд справ є однією з підстав для подальших звернень громадян до Європейського суду з прав людини.

Що стосується роботи пленуму ВССУ, Леонід Фесенко зазначив, що суддями спільно з працівниками апарату підготовлено проекти чотирьох узагальнень судової практики. Вони стосуються, зокрема, таких важливих питань, як ювенальна юстиція; проблем при призначенні судових експертиз і використання їх висновків у кримінальному судочинстві; аспектів відповідальності за порушення грошового зобов’язання та порядку користування приміщеннями у будинках державного і громадського житлового фонду. За словами доповідача, зазначені узагальнення найближчим часом буде доопрацьовано та запропоновано виважені позиції щодо застосування цих положень закону, виходячи з аналізу судової практики.

Голова ВССУ також акцентував увагу на необхідності посилення методичної допомоги судам нижчого рівня з метою усунення помилок при застосуванні норм права та поліпшення якості розгляду справ.

Підсумовуючи доповідь, Леонід Фесенко визначив пріоритетні завдання на поточний період, серед яких:

– підготовка узагальнень судової практики стосовно застосування норм цивільного, кримінального та кримінально-процесуального права;

– аналіз здійснення правосуддя загальними судами України у першому півріччі 2011 року та вжиття дієвих заходів для поліпшення якості судочинства;

– вивчення в межах компетенції ВССУ організації роботи судів нижчого рівня та надання їм методичної допомоги;

– здійснення заходів щодо підвищення кваліфікації та проведення навчання суддів та працівників апарату;

– аналіз стану дотримання судами України строків розгляду кримінальних справ, строків тримання осіб під вартою та проведення навчальних семінарів із цих питань;

– утворення та організація роботи Науково-консультативної ради при ВССУ;

– вдосконалення організаційного забезпечення ВССУ, суддів та працівників апарату.

Співдоповідачами на засіданні виступили заступники голови ВССУ Микола Пшонка та Станіслав Міщенко. Вони поінформували про результати роботи судових палат ВССУ у першому півріччі 2011 року.

Після обговорення доповіді голови ВССУ та співдоповідей його заступників пленум прийняв постанову «Про стан здійснення правосуддя Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ у першому півріччі 2011 року та завдання на поточний рік».