Закон і Бізнес


Наполовину щасливі


№29 (1016) 16.07—22.07.2011
2449

У РФ щасливими вважають себе 76% юристів, з’ясував під час опитування дослідницький центр рекрутингового порталу Superjob.ru. Вони опинилися посередині між найщасливішими і найнещаснішими професійними групами в Росії.


26% опитаних юристів абсолютно впевнені в тому, що щасливі. Ще 50% кажуть, що швидше щасливі, ніж ні. З такими результатами юристи зайняли 24—29-у позиції в рейтингу. До них близькі бухгалтери, лікарі, журналісти, HR- і PR-менеджери.

Головною складовою щастя більшість респондентів називають наявність у них міцної сім’ї, друзів і певної мети в житті. «Моя сім’я — моє щастя», — написав в анкеті юрисконсульт з Москви. Крім того, бути щасливими учасникам опитування допомагає і філософське ставлення до життя. «Щастя — постійна осмислена робота над собою», — вважає один. «Я живу, я комусь потрібний, отже, вже щасливий» — така думка іншого.

Незадоволених життям серед юристів виявилося тільки 13% (зов­сім нещасними себе назвали 2% представників даної професійної групи). За цим показником вони займають позицію посередині рейтингу, ділячи її з менеджерами з маркетингу і закупівель.

Що стосується найщасливіших серед представників тих чи інших професійних груп, то це психологи (89%), менеджери з продажу (83%), архітектори, аудитори, виконроби і менеджери з маркетингу (82%).

Найнещаснішими, за результатами опитування, виявилися системні адміністратори (24%), проектувальники (22%), працівники охорони (21%).

Основними причинами, чому люди називали себе нещасними, стали: відсутність власного житла, негаразди в сім’ї або її відсутність, проблеми в робочому колективі або неможливість знайти роботу своєї мрії.