Закон і Бізнес


На теорії не заробити


№29 (1016) 16.07—22.07.2011
2690

Юридичні школи в США намагатимуться привернути увагу роботодавців, замінюючи теоретичні курси на практичні.


Так, Гарвардська юридична школа запропонувала студентам курс із розв’язання практичних завдань. Юридична школа при університеті Індіани ввела курс керування проектами і предмет під назвою «емоційна грамотність» для розвитку навичок комунікації.

Змінюється і склад викладачів — все більше місць віддають юристам-практикам, які можуть розповісти студентам про тонкощі роботи. Лекційно-семінарську систему в деяких інститутах замінили на вивчення реальних випадків з практики.

«Юрфірми кажуть: «Ви направляєте до нас людей, котрі не в змозі надати допомогу клієнтам». Це перша спроба виправити ситуацію», — цитує The Wall Street Journal декана факультету права у Стенфордському університеті Леррі Крамера.

Зміщення акценту в юридичній освіті відбувається на тлі падіння ринку юридичних послуг. Минулого року тільки кожен четвертий випускник юридичних факультетів зміг улаштуватися на роботу у великі компанії (раніше йшлося про 33%).

Ще однією тенденцією на тлі спаду на ринку стала робота за контрактом. За результатами опитування, проведеного американською Асоціацією корпоративних юристів, минулого року 34% опитаних скористалися послугами юристів, які працюють за контрактом. У 35% випадків оплата перевищувала $80 за год., у 18% випадків була нижчою від $40.