Закон і Бізнес


Нерухомість — «у борг»


№35 (1125) 31.08—06.09.2013
2961

У Львові суддя та чиновники БТІ незаконно позбавили громаду міста нерухомого майна. Унаслідок їхніх дій 13 об’єктів нерухомості, оціночна вартість яких становить понад 3 млн грн., було протиправно відчужено на користь кількох фізичних осіб.


Днями слідчі відділу розслідування корупційних правопорушень прокуратури Львівської області спільно з працівниками УСБУ у Львівській області провели обшуки в структурних підрозділах Львівської міськради та ОКП ЛОР «БТІ та ЕО» у зв’язку з незаконним відчуженням об’єктів нерухомості, що належать громаді Львова. Слідчі дії здійснювались у межах досудового розслідування за фактами постановлення завідомо неправосудних судових ухвал та зловживання владою і службовим становищем службовими особами ОКП ЛОР «БТІ та ЕО».

Установлено, що 13 об’єктів нерухомості, оціночна вартість яких становить понад 3 млн грн., на підставі цих ухвал, а також унаслідок незаконних дій службових осіб ОКП ЛОР «БТІ та ЕО» протиправно відчужено на користь кількох фізичних осіб. Як з’ясувало слідство, суддя одного з судів упродовж 2011—2012 рр. розглядаючи цивільні справи, уклав низку мирових угод, визнавши за позивачами — фізичними особами право власності на об’єкти нерухомості на підставі неіснуючих боргових зобов’язань.

У подальшому на підставі вказаних ухвал реєстраторами ОКП ЛОР «БТІ та ЕО» зареєстровано право власності. Таким чином, діями вищезазначених посадових осіб спричинено тяжкі наслідки, тобто скоєно злочини, передбачені ч.2 ст.364, ч.2 ст.375 КК.

На цей час слідчими прокуратури та СБУ вже виявлено й вилучено документацію на 8 незаконно відчужених об’єктів, а також в одного із колишніх реєстраторів БТІ виявлено понад 100 інвентаризаційних справ на інші об’єкти нерухомості у Львівській області, близько 3 тис. окремих службових документів та чисті бланки свідоцтв про реєстрацію прав власності.