Закон і Бізнес


Показники якості

Статистика виявила, що місцеві загальні суди стали менше помилятися


№34 (1124) 24.08—30.08.2013
ВАСИЛЬ КОЛІШНИЙ
3617

Чим менше скасованих рішень, тим краще установа працює. Підбивши підсумки роботи місцевих загальних судів Запорізької області в І півріччі цього року, в апеляційній інстанції констатували, що порівняно з аналогічним періодом минулого року якість розгляду справ покращилася.


Як зазначив голова Апеляційного суду Запорізької області Віктор Городовенко, загальна штатна чисельність суддів місцевих судів регіону становить 209 посад. Проте в І півріччі 2013 ро­ку фактично працювало 194 судді.

Загалом у цей період на розгляді в судах першої інстанції області перебувало 89,1 тис. справ і матеріалів, з яких розглянуто 74,5 тис. Якщо виходити зі штатного розпису, то середньомісячне навантаження на одного суддю становило 67,22 справ і матеріалів. Проте у 12 судах цей показник значно вищий. Наприклад, середньомісячна кількість справ і матеріалів, що надійшли на розгляд одного законника в Орджонікідзевському районному суді, сягнула 107,97; Вільнянському райсуді Запорізької області — 94,00; Жовтневому райсуді м.Запоріжжя — 91,62; Ленінському райсуді м.Запоріжжя — 85,67; Заводському — 82,49.

Якщо ж зробити перерахунок, узявши за основу кількість працюючих суддів, то фактичне навантаження на них становило 72,42 справ і матеріалів на місяць.

Своєю чергою заступник голови АСЗО Оксана Кримська повідомила, що в провадженні місцевих судів області загалом перебувало 29258 цивільних справ, з яких розглянуто 22406, що становить 76,58%. Майже кожне 6-е судове рішення (17,52%) оскаржувалося в апеляційному порядку. У І півріччі 2012 року цей показник становив 15,12% (від 26911 справ, які були розглянуті судами першої інстанції).

Загалом у звітному періоді за апеляційними скаргами розглянуто 1835 цивільних справ (без урахування 19-ти, провадження в яких було закрито), що становить 77,1% від тих, які перебували на розгляді. Скасовано 526 рішень, або 3,8% від кількості справ, розглянутих місцевими судами з ухваленням рішення (12742 — у справах позовного провадження та 1032 — окремого провадження). У І півріччі 2012 року цей показник становив 4,2%.

Змінено апеляційною інстанцією 160 рішень, або 1,16% від ухвалених судами області (у І півріччі 2012 року — 0,9%). Таким чином, як зазначила доповідач, у звітному періоді всього скасовано та змінено 686 судових рішення, або 4,98% від усіх актів судів першої інстанції. У І півріччі минулого року — 782 (5,1%).

Тож, виходячи з показників, можна зробити висновок, що в І півріччі 2013 року дещо покращилась якість ухвалених судами першої інстанції рішень, відзначила О.Кримська.

Інший заступник голови АСЗО Сергій Гриценко відзначив, що за звітний період місцеві суди області розглянули 3477 кримінальних справ (65,6% від загальної кількості тих, які перебували в провадженні). За результатами розгляду звільнено з-під варти 85 осіб (у І півріччі 2012 року — 98), з яких 28 — у зв’язку із засудженням до мір покарання, не пов’язаних із позбавленням волі, одну особу — у зв’язку з постановленням виправдувального вироку.

Крім того, як свідчить статистика, у провадженні місцевих судів області перебувало 1834 справи за поданнями органів досудового слідства про обрання запобіжного заходу, що на 75,8% більше, ніж за аналогічний період минулого року (1043). Таке зростання, на думку С.Гриценка, зумовлене набранням чинності новим Кримінальним процесуальним кодексом.

Поряд з тим доповідач зазначив, що кількість задоволених клопотань щодо застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою зменшилася майже у 2,5 раза та становить 342 клопотання. Торішній показник — 849 клопотань.

У І півріччі в апеляційному порядку оскаржені вироки в 1142 справах, або 32,85%. С.Гриценко відзначив, що й у кримінальному судочинстві намітилося покращення якості вердиктів, постановлених судами першої інстанції. Адже в апеляційному порядку скасовано тільки 190 вироків (щодо такої самої кількості осіб), у той час як за аналогічний період минулого року — відносно 208. При цьому змінено 83 вироки, у І півріччі 2012 року таких було 124. Таким чином, усього суд апеляційної інстанції скасував і змінив 273 вироки, тоді як роком раніше — 332.

Також за звітний період місцеві загальні суди з винесенням постанов розглянули справи про адміністративні правопорушення стосовно 19676 осіб. При цьому на понад 10 тис. осіб накладено адміністративні стягнення у вигляді штрафу на загальну суму близько 7,5 млн грн.

 

Пряма мова

Віктор Городовенко, голова Апеляційного суду Запорізької області

— І півріччя 2013 року стало знаковим для суддівського корпусу, оскільки практичне застосування новел Кримінального процесуального кодексу вплинуло на самовідчуття судді як справді незалежної процесуальної постаті, яка веде судовий процес у демократичному руслі. Крім цього, ми відчули себе європейськими суддями, бо застосовуємо принцип верховенства права, вирішуємо колізії та заповнюємо прогалини кримінального процесуального законодавства на підставі прецедентної практики Європейського суду з прав людини.

Підбиваючи підсумки роботи суддів Запорізької області, поміж іншим зазначу, що при надмірному навантаженні вони фізично не в змозі вчасно й на належному рівні виконувати всі передбачені законом процесуальні дії. Однак в області є досить багато прикладів такої організації роботи суду, яка, незважаючи на значне навантаження, забезпечила якісний і оперативний розгляд судових справ.

Тому, аналізуючи якість і оперативність розгляду справ, ми не тільки враховуємо помилки, а й робимо все від нас залежне для недопущення їх у майбутньому. Судді апеляційного суду надають колегам методичну допомогу, проводять робочі зустрічі із суддями місцевих судів, під час яких з’ясовують найбільш складні питання правозастосування, роз’яснюють складні норми та новели законодавства.

Цікаво, що в І півріччі 2013 року оперативність та якість розгляду справ стали не виключними критеріями оцінки роботи суду. Відповідно до рішення Ради суддів загальних судів від 5.06.2013 №39 уведено ще один критерій — це ефективність роботи. Приємно, що й за цим показником суди Запорізької області не пасуть задніх у судовій системі України.