Закон і Бізнес


Популярність у мережі

Що цікавить відвідувачів веб-сторінок Феміди?


№34 (1124) 24.08—30.08.2013
ВАСИЛЬ КОЛІШНИЙ
3639

Інформаційна відкритість стала одним із цьогорічних трендів у роботі загальних судів. І хоча літо — не найкращий період для аналізу, певні тенденції вже вимальовуються, як і лідери за популярністю в інтернет-користувачів: апеляційні суди Івано-Франківської та Одеської областей, а також Приморський районний суд м.Одеси.


Після того як Раду суддів загальних судів очолила Інна Отрош, інформаційне наповнення веб-сторінок судів на порталі «Судова влада України» стало одним із показників належної роботи очільників установ. І, як свідчить статистика, за короткий період удалося суттєво змінити ставлення раніше інтернет-інертних керівників до формування веб-сторінок своїх судів.

Якщо у квітні не оновлювалась інформація на 191 сторінці, тобто майже на кожній четвертій, то через 2 місяці цей показник становив лише 34 (658 судів за місяць розмістили бодай одну інформацію на своїй сторінці). Щоправда, у липні кількість неоновлюваних сайтів дещо зросла — до 46, але це, радше за все, пояснюється відпускним періодом.

Разом з тим, якщо проаналізувати запити відвідувачів сторінок, то, як правило, їх цікавлять: склад суду, перелік справ, призначених до розгляду, а також питання сплати судового збору. Та на загальних питаннях навряд чи можна вирізнитися. Так само не додадуть постійних відвідувачів формальне виконання вказівок РСЗС і наповнення своєї рубрики новин передруками повідомлень із сайтів вищих судів та спеціалізованих видань (хоча нашому тижневику й приємно спостерігати, яку увагу місцеві суди приділяють насамперед відомостям, які розміщуються на сайті «ЗіБ»). Адже, як відомо, в інформаційному просторі просування в рейтингу відбувається переважно за рахунок унікального контенту.

Наприклад, значний приріст відвідувань сайту Апеляційного суду Одеської області, який був лідером за популярністю в червні, зумовлений розміщеннями узагальнень судової практики. Натомість іванофранківці спромоглися очолити рейтинг липня не в останню чергу завдяки власним новинам. При цьому популярність веб-сторінки апеляційного суду області за місяць зросла на 63,5%, що є найбільшим прогресом серед лідерів рейтингу. Загалом тут зафіксовано й найбільше відвідувачів — майже 32 тис.

Другим і в червні, і в липні був Приморський райсуд м.Одеси, якому суттєву частку рейтингу приносять списки справ, призначених до розгляду.

Можна відзначити й суттєвий прогрес Апеляційного суду Київської області. У липні його веб-сторінку відвідало на 40% більше користувачів, що дозволило піднятися з 20-го місця на 13-е. Також на третину зріс інтерес до сторінок Апеляційного суду Харківської області та Печерського райсуду м.Києва. Причому на сторінці установи, який очолює І.Отрош, популярними були, серед іншого, розділ новин і… відомості про вакансії.

Загалом районні сайти судів Києва є одними з найвідвідуваніших. Насамперед через кількість справ, чисельність «озброєного» Інтернетом населення столиці, а також більшу увагу ЗМІ до справ, які в них розглядаються. Бо деяким місцевим судам, схоже, просто немає про що розповісти. Як наслідок, на окремих веб-сторінках можна, наприклад, побачити «унікальну» інформацію і про мітинг біля Київради, і про відпустку керівника апарату. Натомість повідомлення про власне судові рішення та їх зміст — поодинокі. Можливо, тому, що суди ще не звикли працювати на власну репутацію. Проте довіра до третьої гілки влади в тиші не народиться.

Утім, навіть повідомлення про графік чергувань на свята стануть у пригоді тим, хто збирався звертатися до суду. Урешті-решт у кожної інформації — свій споживач.