Закон і Бізнес


Нотаріальні скорочення

Визначено список документів, засвідчення яких буде спрощено


№34 (1124) 24.08—30.08.2013
3145

У парламенті зареєстровано законопроект, яким запропоновано скоротити перелік документів, копії яких потрібно засвідчувати нотаріально. У Кабміні переконані, що нововведення не лише спростять процедуру, а й допоможуть заощадити кошти.


Зменшити кількість випадків звернення з документами до нотаріусів запропоновано проектом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо засвідчення вірності копій (фотокопій) документів і виписок з них та справжності підпису на документах» (№3077).

Як відзначають урядовці, у низці випадків вимоги законодавства ускладнюють процедуру оформлення документів та призводять до зайвих витрат громадян і підприємств. До того ж нотаріальні дії коштують недешево.

Відповідно ж до новацій низку документів зможуть засвідчувати посадові особи органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, а не нотаріуси, як передбачено чинним законодавством.

У разі прийняття змін без нотаріального засвідчення копій можна буде використовувати низку документів, що необхідні, коли йдеться про цивільні та господарські відносини. Так, нові правила стосуватимуться:

• доручення на реєстрацію трудового договору в Державній службі зайнятості;

• установчих документів юрособи, що подаються для набуття нею статусу оптового ринку сільськогосподарської продукції;

• копії ліцензії на право надання послуг з перевезення пасажирів для участі в конкурсі на перевезення;

• документів, що подаються для одержання ліцензії на виробництво алкогольних напоїв та тютюнової продукції тощо.

Загалом, наголошують у Кабміні, пропонується внести зміни до 14 законодавчих актів.

У парламенті зареєстровано ще одну урядову ініціативу, що стосується нотаріату. Так, проектом «Про внесення змін до Закону України «Про нотаріат» (№3078) запропоновано врегулювати плату за нотаріальні дії.

Відповідно до ініціативи за надання державними нотаріусами послуг, пов’язаних з нотаріальними діями, стягуватиметься нотаріальний збір. Передбачається, що розміри ставок визначатиме Кабмін. Він також установлюватиме порядок сплати збору.

Проект також регулює питання оплати послуг приватних нотаріусів. Так, за вчинення нотаріальних дій вони зможуть стягувати плату, розмір якої визначається за домовленістю між нотаріусом і громадянином чи юридичною особою в межах установлених мінімального й максимального розмірів. Мінімальний розмір плати складатиметься із суми, не меншої, ніж ставка державного мита, що стягується нотаріусом за виконання аналогічної нотаріальної дії, і розміру нотаріального збору за надання пов’язаних із такою нотаріальною дією послуг. Максимальний розмір плати становитиме мінімальний розмір плати, збільшений на розмір нотаріального збору.

В Уряді необхідність змін пояснюють тим, що різна плата в регіонах за однакові нотаріальні послуги не відповідає вимогам ст.24 Конституції, відповідно до якої громадяни мають рівні конституційні права та свободи і рівні перед законом, не може бути привілеїв або обмежень, у тому числі й за ознакою місця проживання.