Закон і Бізнес


«Лейтенанте, покажіть обличчя!»

Нардепи планують роздати міліціонерам жетони та зняти з них маски


У разі ухвалення змін мітингувальники знатимуть імена міліціонерів, які протистоятимуть їм у сутичках.

№33 (1123) 17.08—23.08.2013
3365

В опозиції переконані, що міжнародні зобов’язання нашої держави передбачають видання міліціонерам іменних жетонів. Таким чином правоохоронців завжди можна буде ідентифікувати. За спробу пошкодити чи приховати жетон винних притягатимуть до відповідальності.


Ідентифікація особи

З ініціативою виступили відразу шестеро нардепів — представники трьох опозиційних фракцій, які спільно подали проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо ідентифікації працівників органів внутрішніх справ та присутності спеціальних підрозділів міліції, внутрішніх військ на мирних зібраннях)» (№3048).

Необхідність внесення змін парламентарі пояснюють приведенням вітчизняного законодавства у відповідність до європейських стандартів. Наприклад, Україна взяла на себе зобов’язання, які стосуються дотримання основоположних свобод громадян у діяльності органів забезпечення правопорядку. Такі вимоги, зокрема, висувались Генеральною асамблеєю ООН, Парламентською асамблеєю Ради Європи і Комітетом міністрів Ради Європи.

У міжнародних документах серед основних принципів роботи органів забезпечення правопорядку, як зазначають нардепи, встановлено, що працівники силових структур мають бути легко впізнавані, а за їхнім зовнішнім виглядом можна визначити їхній професійний статус. Крім цього, кожен працівник органів забезпечення правопорядку має нести персональну відповідальність за свої дії чи бездіяльність, а органи держвлади мають забезпечити ефективні процедури оскарження дій конкретного працівника МВС.

Тому нардепи пропонують запровадити персональні нагрудні знаки (жетони), які розміщуватимуться на форменому одязі кожного працівника органів внутрішніх справ та дозволятимуть ідентифікувати його особу. «Введення нагрудних знаків дозволить громадянам легко бачити, запам’ятовувати та фіксувати за допомогою технічних засобів дані працівника органу внутрішніх справ у разі можливих неправомірних дій з його боку», — йдеться в пояснювальній записці до проекту. Документ передбачає, що на жетоні зазначатимуться прізвище, ім’я та по батькові правоохоронця, а також звання та орган, у якому він працює.

Окремо опозиціонери наголошують, що подібна практика існує в багатьох країнах Європи та США. До того ж персональні нагрудні знаки також мають правоохоронці деяких пострадянських країн, зокрема Росії, Литви, Казахстану, Білорусі.

Проект передбачає також відповідальність для тих правоохоронців, яким не сподобаються нові правила. Так, перешкоджання ідентифікації особи при виконанні службових обов’язків шляхом приховування чи пошкодження жетона, позбавлення можливості читати інформацію на ньому та фіксувати її за допомогою технічних засобів каратиметься штрафом у розмірі від 50 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850—5100 грн.).

Крім цього, нардепи планують заборонити правоохоронцям користуватися масками під час мітингів та демонстрацій. За приховування обличчя під час таких заходів пропонується накладати штраф у розмірі від 300 до 800 неоподатковуваних мінімумів (5100—13600 грн.). Такі самі санкції, вважають нардепи, слід застосовувати до тих правоохоронців, які приховуватимуть жетони під час мітингів.

«Беркуту» тут не раді

Окрім цього, парламентарі звернули увагу на те, що чинною редакцією закону «Про міліцію» передбачається: МВС може створювати спецпідрозділи міліції для забезпечення громадського порядку на об’єктах і територіях, які мають особливе народногосподарське значення або постраждали від стихійного лиха, екологічного забруднення чи катастрофи.

«Однак на даний час створені спеціальні підрозділи міліції використовуються для обмеження чи припинення проведення мирних зібрань», — наголошують представники опозиції. З огляду на це нардепи роблять висновок, що присутність спецпідрозділів міліції на мирних зібраннях не тільки порушує права та законні інтереси громадян, й суперечить їхньому функціональному призначенню.

Тому нардепи пропонують передбачити в законі «Про міліцію», що спецпідрозділи не можуть брати участі в забезпеченні громадського порядку та громадської безпеки під час зборів та мітингів. Такі самі обмеження народні обранці пропонують установити і для внутрішніх військ.

Разом з тим, як повідомляв «ЗіБ», у парламенті зареєстровано й діаметрально протилежний проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо посилення заходів протидії екстремістській діяльності)» (№2600а). Його ініціатор — «регіонал» Вадим Колесніченко — переконаний у тому, що заборонити закривати обличчя масками слід мітингувальникам.

«Основна функція держави — захищати своїх громадян. Але вона не здатна її виконувати, якщо під час масових або громадських акцій самі громадяни будуть приховувати свої обличчя й тим самим перешкоджати ідентифікації своєї особи, створювати ілюзію вседозволеності та безкарності», — пояснив парламентар доцільність унесення змін.

Таким чином, нардепам доведеться вирішувати, яка людина в масці — мітингувальник чи правоохоронець — може становити більшу небезпеку. Хоча не виключено, що «під куполом» можуть заборонити під час масових заходів приховувати обличчя всім їхнім учасникам.