Закон і Бізнес


Лукаш: Для зміни виборчих правил потрібен діалог


13.08.2013 13:59
2895

Євроексперти пропонують Україні переглянути заборону балотуватися на виборах особам, які мають судимість. Вітчизняні експерти і влада подумають над цим питанням.


Сьогодні відбувся круглий стіл, присвячений обговоренню зауважень та рекомендацій Венеціанської Комісії та ОБСЄ/БДІПЛ щодо внесення змін до українського законодавства, передає кореспондентка "ЗіБ".

«Сьогодні предметом нашої зустрічі стали такі контраверсійні питання, як питання внесення змін до Конституції під час внесення змін до виборчого законодавства», - розповіла журналістам міністр юстиції Олена Лукаш.

За її словами, на цьому круглому столі представники влади, опозиції, громадянського суспільства мали можливість обговорити питання внесення змін до Конституції, зокрема щодо передбачення можливості на виборах особам, які мають судимість, надання можливості балотуватися в нардепи, що проживають на території України менше 5 останніх років, а також питання гендерної рівності та доступу до правосуддя під час розгляду виборчих справ.

За словами О.Лукаш, досягненням круглого столу є експертний діалог щодо удосконалення виборчого законодавства. «Щоб змінити виборчі правила потрібен діалог в суспільстві і довіра», – підкреслила О.Лукаш.

Євроексперти, які брали участь в круглому столі, висловлювали свої думки щодо тих змін, які мають відбитися у виборчому законодавстві і в Конституції щодо виборчого питання.

На думку представників Венеціанської комісії та ОБСЄ Україна має переглянути заборону балотуватися на виборах особам, що мають судимість. На думку окремих експертів, ця заборона, можливо, має стосуватися лише тих людей, які вчинили тяжкі злочини.

Тобто, євро експерти допускають, що особа, яка має судимість, може балотуватися в нардепи, якщо вона не вчинила конкретні види злочинів і це питання має бути прописано в законі.