Закон і Бізнес


Апеляційний добір


Троє законників — С.Бутенко, Ю.Винниченко та Г.Карпушин — перейдуть до Апеляційного суду Полтавської області.

№28 (1015) 09.07—15.07.2011
Марина ЗАКАБЛУК
3293

Вища кваліфікаційна комісія суддів дала 11 законникам «рекомендаційні перепустки» на продовження кар’єри в другій інстанції. Одна з причин такого «інстанційного підвищення» — перехід інших володарів мантій з апеляційних судів, зокрема, до Вищого господарського суду.


«Господарське» підкріплення

Після двотижневої перерви на черговому засіданні, яке відбулося 30 червня, ВККС порадувала чималим порядком денним. Були в ньому і питання безстрокового обрання, і питання переведення служителів Феміди до іншого суду в межах 5-річного строку, і питання про відсторонення законників від займаної посади, і питання притягнення людей у мантіях до дисциплінарної відповідальності.

Так, постійно діючий орган готувався дати «пожиттєві абонементи» до ВГС 6 представникам Донецького апеляційного господарського суду. Проте 4 законникам з поважних причин не вдалося завітати до столиці, тому рекомендації отримали тільки Рита Новікова і Роман Волков.

В останнього комісія, зокрема, цікавилися знаннями новел господарського судочинства. Також ВККС хотіла дізнатися, де Р.Волков підвищував кваліфікацію. «На робочому місці», — відповів законник. Він пояснив, що представники ДАГС більше допомагають іншим (мається на увазі судам першої інстанції. — Авт.), ніж хтось допомагає їм підвищувати рівень знань.

Тоді у Р.Волкова запитали, чи має він, на його думку, достатній рівень для роботи у ВГС. «Це не мені вирішувати», — лаконічно відповів суддя. «Як це розуміти? Намір перейти до ВГС — поза вашою волею?» — здивувався «кваліфікаційник» Віктор Мікулін. Р.Волков зазначив, що хоче працювати у вищому спеціалізованому суді, однак дати чи ні рекомендаційну «перепустку» — воля ВККС.

Комісія не знайшла причин не виконати бажання законника.

Достойна заміна

Пощастило 5 полтавським носіям мантій: вони отримали від ВККС «письмові благословення» на продовження кар’єри в Апеляційному суді Полтавської області. За кількість отриманих «апеляційних» рекомендацій з полтавчанами могли б позмагатися донецькі законники, однак із 5 представників Господарського суду Донецької області до Києва приїхало тільки двоє — Валентина Манжур та Оксана Марченко. Після схвального слова Верховної Ради жінки продовжуватимуть кар’єру у ДАГС.

А от Юрій Винниченко з Хорольського райсуду Полтавської області, який пропрацював у першій інстанції 18 років, вирішив, що настав час рухатися далі — до апеляційного суду того ж регіону. «Кваліфікаційники» поцікавилися, скільки в Хорольському райсуді працює законників. Ю.Винниченко сказав, що четверо. Це викликало у комісії занепокоєння: якщо з суду підуть двоє володарів мантій (продовжувати вершити правосуддя в Апеляційному суді Полтавської області виявив бажання ще один представник Хорольського райсуду Григорій Карпушин), то як же обитель Феміди працюватиме, як вчинятиме, якщо потрібно буде розглянути справу колегіально в складі 3 суддів.

Ю.Винниченко заспокоїв «кваліфікаційників», мовляв, він із Г.Карпушиним залишають достойну заміну — своїх помічників, які успішно пройшли анонімне тестування, проведене ВККС, і є потенційними кандидатами на призначення на суддівську посаду вперше. Ю.Винниченко висловив сподівання, що його помічник успішно склав кваліфікаційний іспит (на той момент комісія ще не оприлюднила результати останнього екзамену).

***

Крім того, 7 законників отримали рекомендації щодо переведення до іншого суду в межах 5-річного строку. Також 2 володарям мантій ВККС оголосила догану, щодо 30 суддів відкрила дисциплінарне провадження. Розглянувши постанову Генерального прокурора про відсторонення Юрія Сауляка та Павла Андрєєва від посади судді Київського апеляційного адмінсуду та Добропільського міськрайсуду Донецької області відповідно у зв’язку з притягненням їх до кримінальної відповідальності, комісія прийняла рішення відсторонити їх від посад.

Зазначимо, що Ю.Сауляку пред’явлено обвинувачення у скоєнні злочину, передбаченого ч.2 ст.15, ч.2 ст.190, ч.4 ст.27, ч.1 ст.364, ч.1 ст.369 Кримінального кодексу; П.Андрєєву — ч.2 ст.368 КК.