Закон і Бізнес


«Робочий» брак — завада керівництву


№28 (1015) 09.07—15.07.2011
Тетяна КУЛАГІНА
2955

Уже найближчим часом вільні посади у судах займуть нові законники. Рада суддів загальних судів розглянула понад 60 кандидатур претендентів на адмінпосади. Крім того, під час чергового засідання РСЗС визначилася з датою конференції суддів загальних судів і сформувала попередній варіант питань, які обговорюватимуться на заході.


«Якісна» перевірка

Засідання РСЗС тривало два дні поспіль (5—6 липня). За цей час представники органу суддівського самоврядування розібралися з низкою кадрових та організаційних питань. Зокрема, вирішили долю більш ніж 60 кандидатів на адмінпосади в судах. Переважній більшості охочих вдалося заручитися підтримкою РСЗС і отримати рекомендації на адмінпризначення. Але декому довелося поїхати додому ні з чим. У підвішеному стані залишився суддя Ялтинського міського суду АРК Ігор Кайро, який претендував на місце заступника голови цієї обителі Феміди. Попри гарну характеристику, в якій говорилося про належну професійну підготовку судді, члени ради засумнівалися в якості його роботи. Зокрема, Олена Запорожченко звернула увагу на довідку, в якій ішлося, що з 42 вироків, які І.Кайро виніс у минулому році, 6 скасовано і 3 змінено. Як з’ясувалося, якість розгляду цивільних справ також неідеальна. Прикметно, що чоловік пропрацював суддею 16 років і досвіду йому вистачає. Члени РСЗС поцікавилися, в чому причина такої кількості скасованих вироків. Законник переконував, що деякі справи можна віднести до категорії складних. Дізнатися, з яких підстав були скасовані вироки, представникам ради не вдалося, суддя не надав адже такої інформації. Між іншим, колектив одноголосно підтримав кандидатуру І.Кайра, щоправда, збори суддів відбулися ще в березні минулого року.

Порадившись у закритому режимі, члени РСЗС відклали вирішення його долі, аби ретельніше вивчити «якісні» показники. Крім того, зазначив заступник голови ради Олександр Симонець, надані кандидатом довідки не відповідають усім вимогам. «Тому ми витребуємо більш повну інформацію щодо причин скасувань ваших рішень», — повідомив кандидату О.Симонець.

Також представники органу суддівського самоврядування порадили провести чергові збори в суді, оскільки зібрання, на якому І.Кайро отримав довіру колективу, відбулося понад рік тому. Не виключено, що за цей час думка колег змінилася, та й коло охочих зайняти крісло могло розширитися.

Поборотися за головування у Харцизькому міському суді Донецької області довелося Лідії Щебуняєвій. Місце очільника звільнилося у зв’язку із закінченням терміну повноважень попереднього голови. За словами жінки, колишній керівник не претендувала на повторне головування і підтримала її кандидатуру на зборах. Щоправда, за інформацією РСЗС, екс-очільниця зверталася до органу суддівського самоврядування, аби знову зайняти керівну посаду. У підсумку РСЗС вирішила все ж рекомендувати Л.Щебуняєву на посаду голови. Тепер слово за Вищою радою юстиції.

Натомість легко і без зауважень «перепустку» на посаду заступника голови Козельщинського райсуду Полтавської області отримав чи не найбільш працелюбний кандидат Михайло Оксенюк, який протягом двох років працював без вихідних. За словами претендента, весь вільний час він присвячує вдосконаленню своїх професійних навичок.

Організаційні нюанси

Розібравшись із заповненням вакансій, представники РСЗС взялися за організаційні нюанси, найважливіший з яких — проведення конференції суддів загальних судів. Захід запланували на 9 вересня. Визначитися з кандидатами в делегати на конференцію суди мають до 23 липня. А вже на наступному засіданні ради (28—29 липня) оберуть делегатів та затвердять остаточний варіант порядку денного. Попередньо орган суддівського самоврядування запропонував заслухати звіт про свою роботу у 2010—2011 роках, а також затвердити положення про РСЗС, ознайомитися з інформацією ДСАУ щодо фінансового та матеріально-технічного забезпечення загальних судів і обговорити стан запровадження інформаційних технологій. Водночас члени ради визнали за необхідне заслухати звіт Ради суддів України, поговорити про стан правосуддя в країні та зосередити увагу на напрямках вдосконалення закону про судоустрій.

Крім того, можливо, вже найближчим часом члени РСЗС працюватимуть на постійній основі. Як зазначив голова ради Павло Гвоздик, розглядатиметься можливість зміни статусу рад суддів, оскільки їхні представники прив’язані до основного місця роботи і можуть збиратися лише раз на місяць. А брак часу заважає ефективній діяльності.