Закон і Бізнес


Вірмено-кіпрський політкоктейль


№28 (1015) 09.07—15.07.2011
Марина БОЙКО
2688

Друге півріччя тільки почалося, а в Україні — пік зовнішньополітичної активності. Якщо в перший рік свого президентства Віктор Янукович частіше сам їздив у гості до іноземних партнерів, то сьогодні вони приїжджають до нього.


Максимум зусиль

Так, 1 липня в столиці гостював президент Вірменії Серж Саргсян. Сторони говорили про позитивну динаміку, яка спостерігається у відносинах двох країн останні 1,5 року. С.Саргсян відзначив, що Єреван зацікавлений у співпраці з Києвом у торговельно-економічній і гуманітарній сферах, а також у питаннях зовнішньої політики.

І хоча товарообіг між державами дещо знизився через світову економічну кризу, нині є всі підстави вважати, що вже до кінця цього року — початку наступного вдасться повернути його на докризовий рівень. На думку Віктора Федоровича, українсько-вірменський потенціал співпраці поки що повністю не розкритий, зокрема, через необхідність розширення договірно-правової бази.

«Є надія, що Україна за час головування в ОБСЄ зробить свій внесок у становлення миру в нашому регіоні», — відзначив С.Саргсян. Київ дав позитивну відповідь: будуть докладені максимальні зусилля для просування переговорного процесу щодо врегулювання нагірно-карабахського конфлікту.

«У нас чудові партнерські, дружні, торговельно-економічні відносини і з Вірменією, і з Азербайджаном. І в наших інтересах, в інтересах українського народу, щоб цей конфлікт було вирішено мирним шляхом», — підкреслив В.Янукович.

Інвестиційний ухил

4 червня відбулася важлива для історії українсько-кіпрських відносин подія: вперше до Києва приїхав президент Республіки Кіпр. Головною темою розмови В.Януковича і Дімітріса Христофіаса були інвестиції.

«Ми починаємо нову сторінку активних взаємин між нашими державами. Президент Христофіас запевнив нас у підтримці Кіпром європейських прагнень України. І ця підтримка дає нам підстави розраховувати на продовження плідної співпраці між нашими країнами під час головування Кіпру в Раді Євросоюзу в другому півріччі 2012 року», — заявив український гарант.

Він нагадав, що станом на 1 квітня 2011 р. Никосія інвестувала в Україну близько $11 млрд, а Київ, у свою чергу, інвестував в економіку Кіпру понад $6 млрд. Згідно з останніми даними Держкомстату, кожен п’ятий долар капіталовкладень — саме з острова Афродіти. А ось з України туди йде 92% всіх інвестицій за кордон. Ще недавно, до приєднання до єврозони, Кіпр називали офшорним раєм, і цим користувалися вітчизняні бізнесмени з метою заощадження на сплаті податків.

Також Д.Христофіас взяв участь у церемонії відкриття посольства Республіки Кіпр в Україні, що свідчить про серйозність намірів Никосії і Києва активізувати відносини.