Закон і Бізнес


Дебютне засідання


№32 (1122) 10.08—16.08.2013
3584

На першому засіданні Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату в оновленому складі затверджено графік роботи останньої на поточний рік, обрано заступника голови ВККН. Крім того, ВККН відтермінувала дату проведення кваліфікаційного іспиту.


Заступником голови комісії обрано приватного нотаріуса Харківського міського нотаріального округу Володимира Марченка.

З метою збільшення кількості осіб, які можуть бути допущені до іспиту для отримання права займатися нотаріальною діяльністю, ВККН прийняла рішення щодо перенесення дати проведення екзамену на 29 жовтня.

Під час засідання прозвучали пропозиції щодо запровадження в перспективі принципу тестової системи складання іспитів, що унеможливить суб’єктивний фактор і корупційну складову в оцінюванні знань осіб, які мають намір займатися нотаріальною діяльністю.

«Зараз перед нотаріальною спільнотою стоять нові вимоги до якості публічних послуг та вдосконалення механізму забезпечення законних прав кожного громадянина», — підкреслила міністр юстиції Олена Лукаш. Учасники засідання відзначили, що результатом нотаріальної реформи має стати мінімізація грошових витрат громадян та скорочення часу на обслуговування населення.

Нагадаємо, наказом від 1.08.2013  О.Лукаш затвердила новий склад ВККН при Мін’юсті. Пріоритетом формування цього складу стало регіональне представництво: з 11 членів комісії 8 представляють інтереси регіонів, що дає можливість бачити картину вчинення нотаріальних дій на всій території України. Крім того, 9 членів ВККН є фахівцями, котрі мають значний досвід (понад 15 років практичної роботи нотаріусами).

До речі, нещодавно Мін’юст захистив права нотаріусів на незалежну професійну діяльність. Так, міністр юстиції прийняла рішення про оголошення попередження директору департаменту нотаріату, банкрутства та функціонування центрального засвідчувального органу Мін’юсту Катерині Чижмарь за неодноразове порушення прав нотаріусів.

«Будь-який чиновник повинен усвідомлювати, що пріоритетом моєї діяльності є передусім захист прав та інтересів громадян України. Посягання на права нотаріусів та користувачів їхніх послуг є неприпустимими, незалежно від посади порушника», — заявила О.Лукаш.