Закон і Бізнес


Названі проблеми українського судочинства


04.07.2011 11:24
2791

У Києві відбулася міжнародна науково-практична конференція «Проблеми застосування практики Європейського суду з прав людини в правовій системі України».


Пленарне засідання розпочалося з вітального слова від Президента України, яке проголосила радник Президента Олена Лукаш. У ньому Глава держави висловив упевненість, що під час обміну думками на конференції будуть винайдені ефективні способи вирішення актуальних питань, а конструктивна та змістовна дискусія сприятиме тісній подальшій співпраці в царині захисту прав людини.

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, привітавши учасників з початком роботи конференції, зазначив, що кількість звернень українських громадян до Європейського суду постійно зростає. Він нагадав, що в Україні левова частка порушень припадає на тривале судочинство і невиконання судових рішень. За словами спікера парламенту, багато залежить і від Верховної Ради, зокрема щодо розвитку законодавства. В Україні необхідно здійснити суттєві заходи для захисту прав громадян, визначених Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод, зусиллями національних судів, правоохоронних органів, наголосив Володимир Литвин.

Учасників форуму також привітали голова Конституційного Суду України Анатолій Головін та віце-президент Національної академії правових наук України Володимир Тихий.

Із доповідями виступили голова Європейського суду з прав людини Жан-Поль Коста, голова Верховного Суду України Василь Онопенко, уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова, судді Європейського суду з прав людини від України Ганна Юдківська та від Росії Анатолій Ковлер.

На думку доповідачів, одна з головних проблем в українському судочинстві – невиконання судових рішень. Ніна Карпачова зазначила, що 40% рішень судів не виконується. Більша їх частина – це так звані соціальні справи. Омбудсмен переконана, що проблему слід вирішувати на законодавчому рівні. Крім того, Ніна Карпачова наголосила на необхідності створення механізму для запобігання катуванню, адже більшість скарг українських громадян до Європейського суду з прав людини пов’язана з випадками жорстокого поводження.

Під час трьох секційних засідань учасники обговорили роль практики Євросуду у розвитку основоположних прав людини, проблеми її застосування у діяльності судових органів України, а також питання щодо врахування цієї практики в діяльності правоохоронних органів, адвокатури й громадських правозахисних організацій.

На завершальному пленарному засіданні були представлені результати й висновки обговорень кожної секції.

 

Детальніше про конференцію читайте у № 28 (9–15 липня 2011 р.) газети «Закон і Бізнес».