Закон і Бізнес


«Не потрібний нам берег турецький...»


№27 (1014) 02.07—08.07.2011
Тетяна БЕРСЕНЄВА, Право.ру
2679

Заборонити росіянам відвідувати у складі туристичних груп Туреччину, а також розробити перелік іноземних держав із зазначенням ступеня небезпеки їх відвідувань туристами пропонує Держдумі фракція ЛДПР. Відповідний проект постанови про необхідність гарантування безпеки російських туристів унесено до нижньої палати парламенту.


Приводом для розроблення такого документа, як повідомляє прес-служба фракції, стали численні випадки загибелі російських туристів за кордоном. Депутати відзначили, що в Турецькій Республіці немає ефективного механізму гарантування безпеки російських туристів (екскурсантів).

«Держдума заявляє, що трагедія в Турецькій Республіці, коли в результаті гострого отруєння померли громадяни РФ, має стати застереженням не тільки для російських туристів, а й для інших учасників єдиного туристського ринку в Росії. Необхідно зобов’язати учасників цього ринку інформувати туристів про те, де і яким чином слід купувати продукти харчування та алкогольні напої в країнах тимчасового перебування», — йдеться в проекті заяви.

Крім того, Держдумі РФ пропонується розглянути питання про заборону російським громадянам відвідувати Туреччину у складі туристичних груп.

Депутати відзначають, що ще в 2009 році у зв’язку із загибеллю росіян в Єгипті, Ізраїлі, В’єтнамі та інших державах Держдума вже приймала заяву «Про гарантування безпеки російських туристів (екскурсантів)». В ній указувалося, що впродовж 2006—2009 років в окремих іноземних державах не раз виникала загроза безпеці росіян.

У 2010 році в Турецькій Республіці сталася серйозна автокатастрофа. Втратив керування автобус із 39 туристами з Росії. В результаті падіння автобуса з 15-метрової висоти 14 чоловік загинули, а 25 отримали поранення різного ступеня тяжкості. За відомостями Федерального агентства з туризму РФ, в 2010 році в результаті ДТП і купання в морі загинули 78 російських туристів.

Недавно, у травні цього року, в Туреччині сталося масове отруєння російських туристів: більш ніж 20 чоловік було госпіталізовано з симптомами гострого алкогольного отруєння, 4 з них загинули.