Закон і Бізнес


Здоров’я за гратами

Хворих злочинців пропонують тримати окремо від решти


№31 (1121) 03.08—09.08.2013
2923

У Верховній Раді планують запровадити механізм, який дозволить зупинити поширення туберкульозу не лише в тюрмах, а й у місцях тимчасового тримання громадян під вартою.


Через гостроту й масштабність проблеми поширення туберкульозу ст.11 закону «Про протидію захворюванню на туберкульоз» установлено механізм примусової госпіталізації. Крім цього, актом «Про виконання програм Глобального фонду для боротьби із СНІДом, туберкульозом та малярією в Україні» визнано всебічну та повну підтримку боротьби із цим захворюванням за рахунок державних коштів та благодійних пожертв.

Разом з тим, як відзначає нардеп Тетяна Слюз, відсутність законодавчого врегулювання питання щодо примусового тримання осіб, хворих на туберкульоз, в окремих приміщеннях кримінально-виконавчих установ сприяє поширенню цієї хвороби як серед здорових осіб, котрі там перебувають, так і серед інших громадян — після звільнення ув’язнених. «Початкові стадії згаданої хвороби перебігають латентним шляхом. Тому звільнені особи з місць позбавлення волі, які не знають про свою хворобу, під час контакту зі здоровими людьми можуть їх інфікувати», — відзначає парламентар.

До того ж, переконана Т.Слюз, неврегульованість норм порушує цілу низку конституційних прав громадян та положень Загальної декларації прав людини й не відповідає Європейським пенітенціарним правилам.

Виправити ситуацію нардеп сподівається з допомогою проекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо боротьби з поширенням туберкульозу в установах виконання покарань» (№3029). У Кримінально-виконавчому кодексі пропонується прописати, що «утримання осіб, хворих на туберкульоз, проводиться в окремих приміщеннях від інших ув’язнених». Крім цього, зміни мають стосуватись і закону «Про попереднє ув’язнення». Відповідно до новацій осіб, хворих на туберкульоз, до яких як запобіжний захід обрано тримання під вартою або застосовано тимчасовий чи екстрадиційний арешт, триматимуть в окремих приміщеннях.