Закон і Бізнес


Моделювання робочого дозування

Члени РСУ шукали оптимальні шляхи зменшення навантаження


№27 (1014) 02.07—08.07.2011
Олександра ПІОНТКІВСЬКА
2892

Після майже двомісячної перерви роботи в членів Ради суддів України накопичилося чимало. 24 червня, на останньому літньому зібранні, представники вищого органу суддівського самоврядування, крім 12 пунктів, зазначених у порядку денному, розглянули ще близько 10 питань. Найбільшу дискусія викликала проблема, яка стосується визначення норм навантаження на служителів Феміди.


Невтішна статистика

Нагадаємо: цією проблемою члени РСУ переймалися ще на минулому засіданні, яке через відсутність кворуму провели у формі робочої нараді, не ухвалюючи жодного рішення.

Наразі питання про заходи на виконання рішення Х, позачергового, з’їзду щодо визначення навантаження на суддів стояло в порядку денному під №9, однак присутні вирішили розглянути його першим. На актуальності цієї проблеми наголосила заступник голови РСУ Раїса Ханова (див. нижче. — Прим. ред.). Зокрема, вона зауважила, що, за статистикою Державної судової адміністрації, станом на 1 червня нинішнього року в судах першої та другої інстанцій працює 9039 суддів, навантаження на яких — 9 млн справ (у середньому на одного служителя Феміди їх припадає близько 1 тис.). І про затвердженні у 2005 році РСУ обсяги місячної роботи законників — близько 28 справ — можна лише мріяти.

Озвучила заступник керманича ради й інші невтішні цифри. Зокрема, тільки в минулому році в загальних судах Запорізької області кількість справ збільшилася на 64,23%, в Київській — на 49,96%, Кіровоградській — на 45,82%, в Донецькій — на 45,37%. Майже такий стан справ і в судах інших видів юрисдикції. Так, в апеляційних адміністративних судах за січень—березень 2011 року середній показник розглянутих апеляційних скарг становить 213 на одного суддю, а у Львівському апеляційному адміністративному — 638.

Дискусійний механізм

Одним з можливих варіантів змінити ситуацію на краще Р.Ханова назвала ініціативу Ярослава Романюка скасувати інститут наказного провадження, озвучену ще на попередньому засіданні ради (див. №22 «ЗіБ». — Прим. ред.). За словами доповідачки, після того, як ця пропозиція була оголошена, від різних суддів надійшло понад 250 відгуків, більшість із яких є схвальними. Не погодились із пропозицією очільника РСУ у Вищому адміністративному суді. Там уважають можливість стягнення заборгованості на підставі виконавчого напису нотаріуса «конфіскаційним» заходом. А ось у Господарському суді м.Києва думають, що така пропозиція буде обмежувати доступ громадян до суду.

Та, попри деякі зауваження, Р.Ханова все ж запропонувала звернутися до суб’єктів законодавчої ініціативи (Кабінету Міністрів та Національного банку) з тим, щоб унести запропонований Я.Романюком законопроект на розгляд парламенту. Проте із цим погодилися не всі. Свої застереження виловила секретар РСУ Тетяна Козир. «Є Конституція, є постанова Пленуму Верховного Суду стосовно того, що всі правовідносини підвідомчі судам. Тому я не кажу ні так, ні ні. Давайте усе зважимо», — запропонувала вона. Погодився з нею і її товариш по Вищому господарському суду Олександр Удовиченко, нагадавши про конституційний принцип, що всі спірні правовідносини розглядаються в судах. «Чому ж ми пропонуємо парламенту прийняти неконституційну норму? Це викличе шквал критики», — зауважив керманич Ради суддів господарських судів. У свою чергу представниця Донецького апеляційного господарського суду Інна Алєєва заявила, що такий законопроект потрібно розглядати лише в комплексі зі змінами до закону «Про нотаріат».

З думками колег не погодився Я.Романюк. Він заявив, що його пропозиція жодним чином не порушує Основний Закон, оскільки виконавчий напис нотаріуса можна буде оскаржити в суді. «Разом з тим суд не повинен підміняти собою інших органів. Поки немає спору — немає проблеми для суду», — зазначив головуючий. «Ми бачимо проблему, ми можемо написати рішення, але писати закони — це інші навики, інша юридична технологія... — апелював до автора О.Удовиченко. — Ми концептуально можемо попросити написати і ухвалити закон, але за даний текст проекту я голосувати не буду». Він заявив, що не зовсім компетентний у цій галузі права, якщо ж Я.Романюк добре розбирається в цьому питанні, то йому треба ініціювати внесення цих змін як судді Верховного Суду, а не очільнику РСУ.

«Ми голосуємо за ідею», — парирувала Р.Ханова, нагадавши, що мова йде про те, аби звернутися до суб’єктів законодавчої ініціативи з тим, аби внести такий проект закону на розгляд парламенту. Втім, цю пропозицію більшість присутніх не підтримали.

Разом з тим члени РСУ вирішили звернутися до суддівських колективів із проханням надати до 1 вересня цього року пропозиції щодо законодавчого врегулювання питання щодо навантаження суддів. А також доручили відповідному управлінню ДСАУ до 15 серпня провести анкетування суддів місцевих і апеляційних судів й узагальнені показники надати представникам ради до 1 вересня.