Закон і Бізнес


Останнє випробування


№27 (1014) 02.07—08.07.2011
Марина БОЙКО
2908

Кандидати на суддівські посади можуть з полегшенням зітхнути: 19 червня в Одесі завершилася боротьба за мантії, розпочата навесні цього року. Тепер слово за Вищою кваліфікаційною комісією суддів, яка має оприлюднити результати останньої перевірки правових знань та процесуальних умінь претендентів.


Все розпочалося в березні. Тоді ВККС дала старт кампанії першого призначення на посади служителів Феміди за новими правилами, передбаченими законом «Про судоустрій і статус суддів» від 7.07.2010. Уже на першому етапі — прийомі документів від осіб, котрі виявили бажання поповнити лави служителів Феміди — відсіяли 163 кандидатів (до постійно діючого органу надійшло 3593 заяви, а допуск отримали 3430 осіб).

22 травня бажаючих одягнути мантію чекало важливе випробування — анонімне тестування у 4 містах України: Києві, Харкові, Львові й Одесі. ВККС визначила, що ті претенденти, хто набрав 75 і більше балів, допускаються до наступного кваліфікаційного випробування (таких щасливчиків було 896). Нагадаємо, що вакансій 686, тому четверта частина з «обраних» залишиться ні з чим.

Кваліфікаційний іспит, який проводила ВККС 19 червня у Національному університеті «Одеська юридична академія», проходив у два етапи: тестове завдання, котре складалося із запитань, що стосувалися матеріального та процесуального права, та практичне, в якому кандидатам було запропоновано вирішити ситуативну вправу для перевірки навичок і вмінь у застосуванні закону.

На прес-конференції, яка відбулась одразу після початку іспиту, голова комісії Ігор Самсін повідомив, що за його проведенням спостерігають представники громадських організацій, навчальних закладів та засобів масової інформації. А це, в свою чергу, свідчить про відкритість і прозорість процесу складення іспиту. Водночас комісією забезпечені сувора конфіденційність та унеможливлення стороннього втручання у сам процес складення іспиту, наголосив І.Самсін.

Сподіватимемося, що незабаром дізнаємося, кому ж пощастило пройти вогонь, воду і мідні труби і врешті-решт одягти омріяну мантію.