Закон і Бізнес


Дисциплінарний моніторинг

Експерти стверджують: найбільше скаржаться на столичних законників


№30 (1120) 27.07—02.08.2013
3119

У межах проекту USAID «Справедливе правосуддя» експерти Харківського інституту прикладних гуманітарних досліджень здійснили моніторинг рішень Вищої кваліфікаційної комісії суддів про притягнення законників до дисциплінарної відповідальності. Згідно з дослідженням найчастіше громадяни не задоволені роботою володарів мантій з м.Києва.


Про свої напрацювання науковці розповіли на круглому столі, що відбувся в приміщенні ВККС. Протягом 2 місяців вони вивчали низку питань у сфері дисциплінарної відповідальності суддів: практику притягнення служителів Феміди до дисциплінарної відповідальності; сприйняття законниками інституту дисциплінарної відповідальності; дисциплінарні проступки володарів мантій (типологію, поширеність); результати експертного оцінювання рішень ВККС (за методикою оцінки змісту та тексту дисциплінарних рішень); проблема дисциплінарної практики щодо суддів; типові недоліки та прогалини в підготовці законників.

У підсумку експерти підрахували, що до ВККС протягом 2012 р. надійшло 10673 скарги на дії суддів (за аналогічний період 2011-го — 18166) без урахування повторних. У минулому році відкрито 318 дисциплінарні справи (у 2011-му — 541). До дисциплінарної відповідальності притягнуто 109 представників місцевих та апеляційних судів з накладенням дисциплінарного стягнення у вигляді догани (у 2011 р. — 149).

Визначив моніторинг і «рекордсменів». Наприклад, найбільше скарг до ВККС надійшло на дії суддів з Києва: у 2011 та 2012 рр. — 2815 і 1442 відповідно. А найменше скаржилися на законників з Чернівецької області: у 2011 р. — 110 скарг, а у 2012-му — 70.

«Це фактично перше таке дослідження дисциплінарної практики, адже раніше цього ніхто не робив. Ми грунтовно вивчили презентований аналітичний звіт, ваша праця дуже важлива для нас», — зазначив голова кваліфкомісії Ігор Самсін.

У процесі обговорення результатів моніторингу експерти відзначили, що ВККС удалося створити ефективний механізм розгляду справ про притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності.

«Діюча модель ефективна, виправдана, а стан нормативно-правової бази загалом відповідає міжнародним стандартам. Ми працювали над моніторингом два місяці, й, гадаю, висновки та інформація, які він містить, будуть важливими не лише для ВККС, а й для судової системи й суспільства загалом», — повідомив експерт проекту Олександр Сердюк.

За результатами дослідження дисциплінарної практики розроблено комплекс заходів щодо підвищення ролі громадськості у сфері контролю за ефективністю інституту дисциплінарної відповідальності суддів. «Мета нашого дослідження — проаналізувати зміст та форми рішень про притягнення суддів до відповідальності та використання отриманих результатів для обгрунтування шляхів і засобів удосконалення практики дисциплінарної відповідальності», — підкреслила керівник проекту Вероніка Кохан.

Хоч, як свідчать результати моніторингу, скаржаться найбільше на столичних суддів, «рекордсмени» в притягненні до дисциплінарної відповідальності — законники Дніпропетровської області: у 2011 р. догани отримали 15 володарів мантій, а у 2012-му — 21.