Закон і Бізнес


Суд cхвалив фальшиві права


№26 (1013) 25.06—01.07.2011
2491

Баварський суд дозволив жінці користуватися правами водія... після того, як вона зізналася, що отримала їх незаконно і насправді ніколи не складала іспиту з керування автомобілем. А все через лазівки в місцевому законодавстві.


За версією слідства, німкеня користувалася правами, які видала їй влада Угорщини в обмін на отриманий нею раніше філіппінський документ. Проте під час розслідування з’ясувалося, що філіппінські права мешканка Німеччини купила, не складаючи іспитів з керування автомобілем. Крім того, виявилося, що підстав для видання їй угорського документа було недостатньо, оскільки жінка проживає в Німеччині.
Попри докази незаконного отримання прав, суд визнав неможливим позбавити порушницю документа і скасував прийняте раніше рішення про позбавлення її прав. Причиною цього стала недостатня юрисдикція суду, котра не поширюється на права, видані в інших країнах. Також суд відзначив, що претензій з боку угорських органів, на підставі яких можна було б відкликати права, не надходило.
Як з’ясувалося, цією лазівкою в законодавстві успішно користується багато жителів Німеччини, за ту чи іншу провину позбавлені права на керування автомобілем. Найчастіше вони отримують відповідний дозвіл у Польщі.