Закон і Бізнес


Зустріч проти віз


№26 (1013) 25.06—01.07.2011
Олексій ПИСАРЕВ
2860

Україна відзвітувала про виконану роботу для досягнення безвізового режиму з ЄС. Європейські гості у свою чергу заявили про готовність надати підтримку, але дати скасування віз не назвали.


У листопаді минулого року Брюссель запропонував нашій державі план дій, спрямований на введення безвізового режиму з ЄС. Із метою обговорення виконання ініціатив до Києва прибули гості з Європи.
16 червня відбулася міністерська зустріч Україна — ЄС із питань юстиції, свободи та безпеки. Нашу державу представляли очільник Мін’юсту Олександр Лавринович та керівник МВС Анатолій Могильов. Брюссель представляли комісар Європейської комісії із внутрішніх справ Сесилія Мальстрем, президент Євроюсту Aлед Вільямс, директор Європолу Роб Вайнрайт.
Під час переговорів представники ЄС заявили про готовність надати нашій державі експертну та фінансову допомогу в імплементації Плану дій щодо лібералізації візового режиму. Також сторони відзначили, що після отримання Україною такого плану візовий діалог увійшов у операційну фазу.
У ході зустрічі сторони обговорили звіт України про прогрес в імплементації першої фази плану, зокрема ухвалення необхідних законодавчих змін для досягнення відповідних стандартів. При цьому представники Брюсселя наголосили на своїй готовності надати експертну та фінансову допомогу.
Якщо говорити про досягнення, які вдалося здійснити нашій владі напередодні переговорів з представниками ЄС, то передусім слід згадати про нещодавно підписаний Президентом акт «Про засади запобігання та протидії корупції». Крім цього, Кабмін уніс до парламенту законопроекти «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» і «Про документи, що засвідчують особу».
Не може не тішити європейців і проект нового Кримінального процесуального кодексу, який презентували саме в день переговорів з Брюсселем.
Однак залишаються і проблеми у виконанні наміченого плану. Головна з них — непослідовність дій нашої влади, яка прискорила роботу саме напередодні зустрічі з гостями.
Багато що у взаємодії з європейцями залежатиме і від роботи МВС, яке нині готується до введення айді-карток замість внутрішніх паспортів. А.Могильов сподівається, що цей процес розпочнеться вже через рік. «Що стосується айді-карток замість внутрішніх паспортів, то для цього потрібна більш копітка робота, вона займе, я думаю, десь 9 місяців — рік. І ми будемо готові», — оптимістично дивиться на ситуацію міністр.
Він зазначив, що в цій сфері проб­лемою є забезпечення кожного райвідділу МВС і багатьох державних установ пристроями для прочитування айді-карток.
Офіційний Київ не приховує своїх сподівань на встановлення безвізового режиму вже у 2012 році. Так, Віктор Янукович заявив, що Україна до кінця І півріччя цього року пов­ністю виконає першу частину плану дій на шляху до підписання угоди про безвізовий режим. При цьому він додав, що значна робота вже виконана і це дасть можливість у ІІ півріччі почати роботу над другою частиною плану дій.
«Я сподіваюся, що цю роботу ми завершимо до Євро-2012, — сказав Віктор цЯнукович. За його словами, це дозволить країнам ЄС дати мандат Єврокомісії на підписання з Україною угоди про безвізовий режим.
У свою чергу європейські гості конкретних дат не назвали, а це дає експертам можливість говорити, що раніше 2013 року безвізового режиму не буде.