Закон і Бізнес


Господарське прискорення


№26 (1013) 25.06—01.07.2011
2618

Торішні законодавчі зміни заклали основи протидії затягуванню розгляду справ, але все ж не заповнили всіх прогалин. Народні депутати запропонували документ, покликаний покласти край тривалому господарському процесу.


Законопроект №8706, ініційований представниками фракції ПР, передбачає зміни до Господарського процесуального кодексу, які дозволять усунути суттєві законодавчі перешкоди для швидкого та своєчасного розгляду справ господарськими судами.
Зокрема, в пояснювальній записці наголошується, що в ГПК є низка процесуальних прогалин, якими користуються недобросовісні сторони для затягування розгляду справи по суті.
Такими процесуальними прогалинами автори проекту вважають:  подання апеляційної скарги на неіснуюче рішення чи ухвалу; подання апеляційної заяви на рішення або ухвалу, за наслідками розгляду якої апеляційною інстанцією вже була прийнята постанова; подання скарги на дії чи бездіяльність органів державної виконавчої служби поза строком такого оскарження, без надсилання копії скарги органу ДВС; повторне оскарження одних і тих же дій (бездіяльності) органів ДВС; неврегулювання в ГПК питання зупинення процесуальних строків у випадку, якщо господарський суд надіслав справу до апеляційної або касаційної інстанції у зв’язку з надходженням апеляційної чи касаційної скарги тощо.
Для вирішення цих питань нардепи пропонують вичерпний перелік випадків, коли скарги на дії виконавчої служби не приймаються до розгляду господарським судом і повертаються. Зокрема, коли вони подаються після закінчення строку для оскарження і без прохання про його подовження. Крім того, передбачається повернення місцевим судом апеляційної скарги на неіснуюче рішення або рішення, щодо якого апеляційна інстанція вже приймала постанову. Також пропонується закріпити можливість процесуального правонаступництва для всіх учасників судового процесу, а не лише для сторін у справі.