Закон і Бізнес


Литва відстрочила пенсію


№26 (1013) 25.06—01.07.2011
2768

Парламент Литви ухвалив закон, який підвищує вік виходу на пенсію до 65 років для чоловіків і жінок.


Відповідно до поки що чинного пенсійного законодавства жінки в Литві виходять на пенсію в 60 років, чоловіки — в 62,5 року. Збільшувати пенсійний вік планується поступово: на 4 місяці в рік для жінок і на 2 місяці — для чоловіків. Підвищення почнеться з 1 січня 2012 року і триватиме доти, доки вік виходу на пенсію не досягне 65 років.
Підвищення пенсійного віку в Литві пояснюють фінансовими проблемами системи державного страхування. Нововведення «примусить людей працювати до гробової дошки», відзначали критики закону, дивуючись тому, як «усе тихо, без широкої дискусії з громадськістю проштовхнули, хоча приймався найважливіший документ».Незважаючи на те що в пенсійної реформи в країні багато противників, прийнятий парламентом закон, швидше за все, буде підписано президентом. Раніше Даля Грибаускайте заявляла, що країні необхідно привести пенсійний вік у відповідність із європейськими нормами. У більшості країн Західної Європи вік виходу на пенсію становить від 65 до 67 років.
Реформи з метою підвищення віку виходу на пенсію змушені проводити багато європейських країн. У вересні минулого року подібна ініціатива спровокувала багатомільйонні демонстрації у Франції. Підвищення пенсійного віку обговорюють і в Україні, воно викликає неоднозначну реакцію громадськості й депутатів.