Закон і Бізнес


ВАС спіткнувся на «ДАС»


№26 (1013) 25.06—01.07.2011
Марина ЗАКАБЛУК
24610

Нерівномірний розподіл справ — це порушення чинного законодавства, вважають люди в мантіях. Однак якщо Вищий адміністративний суд забракує комп’ютерну програму «Документообіг адміністративних судів», то йому доведеться зупинити свою роботу: закон не дозволяє переходити на «ручний режим», а альтернативи КП «ДАС» сьогодні немає.


Кандидати в делегати

Збори суддів ВАС, які відбулися 17 червня, розпочалися зі святкових ноток: служителів Феміди нагороджували за вагомий внесок у розвиток адмінсудочинства. Привітання лунали і на адресу «ЗіБ» — голова ВАС Олександр Пасенюк привітав колектив редакції з 20-річчям, побажав творчої наснаги, журналістського завзяття.
Після цього служителі Феміди визначилися з кандидатами в делегати на конференцію суддів адмінсудів, заплановану на 9 вересня. Відповідно до ст.119 акта «Про судоустрій і статус суддів» до складу конференції, крім представників від кожного місцевого, апеляційного та Верховного судів, уходять 6 володарів мантій з ВАС. Кандидатами в делегати стали О.Пасенюк, Микола Кобилянський, Любов Гончар, Тетяна Шипуліна, Анатолій Рибченко, Юрій Цвіркун та Олександр Гашицький.
Також «адміністративники» обговорили проект положення бази правових позицій ВС та ВАС в адмінсправах, з якою кожен охочий зможе ознайомитися вже в наступному році. Найбільше часу на зборах було приділено питанню вдосконалення організаційно-правового та технічного забезпечення розподілу справ між суддями. Говорили «адміністративники» здебільшого про недоліки КП «ДАС».

Незрозумілий алгоритм

Голова ВАС нагадав, що автоматизована система документообігу повинна забезпечувати об’єктивний та неупереджений розподіл справ з додержанням принципів черговості, рівної кількості справ для кожного законника. «Проте виявлено ряд недоліків у роботі автоматизованої системи, зокрема, спостерігається нерівномірне отримання скарг суддями. До мене надійшла низка службових записок від секретарів судових палат, у яких указується на необхідність негайного вирішення проблем», — підкреслив О.Пасенюк.
За його словами, автоматизований підхід до розподілу справ мав би полегшити роботу, мала б скоротитися кількість осіб, які обслуговують цей напрямок. «Коли був ручний розподіл справ, було залучено три особи, не виникало жодних проблем. Сьогодні цілий відділ займається цим питанням, грошей витрачено багато, а проблеми залишаються. А з кожним днем їх стає все більше й більше», — висловив стурбованість О.Пасенюк.
У свою чергу керівник апарату ВАС Станіслав Которобай повідомив, що в період з 1.01 до 14.06.2011 складено 108 актів щодо настання обставин, які впливають на безперебійність функціонування автоматизованої системи. Тобто відбувався некоректний розподіл справ: неправильно визначали спеціалізацію палат, передавали справи законнику, який на той час перебував у відпустці.
Найбільша проблема в тому, зазначив С.Которобай, що при неправильному розподілі справ немає можливості провести повторне автоматичне передання. Велике занепокоєння викликає і нерівномірний розподіл справ. За інформацією керівника апарату ВАС, у деяких випадках автоматизована система при розподілі, наприклад, 150 справ на палату одному володарю мантії може передати понад 100 справ, іншим — по 2—3. Через це страждає правосуддя, адже за два дні відкрити провадження у 100 справах просто неможливо.

Небезпечна програма

До «автоматизованої проблеми» додалася ще одна: в цьому році, як ніколи раніше, надійшло більш ніж 40 тис. касаційних скарг (це в звичайному порядку) і ще 22 тис. касаційних скарг з ВС, які передали ВАС за 1,5 місяця. На сьогодні, за словами С.Которобая, 15 тис. справ, переданих з ВС, незареєстровані, адже автоматизована система не справляється з таким навантаженням. Керівник апарату ВАС переконав, що протягом 1,5—2 місяців усі документи вдасться зареєструвати.
«Крім того, ВС передав скарги, які не мають до нас жодного стосунку. Тепер надсилають нам листи, мовляв, віддайте певну цивільну справу. ВС не знає, де вона, і ми її знайти не можемо», — розповів про зайві клопоти С.Которобай.
«У нас є факт порушення закону — нерівномірний розподіл справ. Яка відповідальність повинна за це бути, хто має відповідати? Як ВАС повинен відреагувати на порушення?» — поцікавився секретар четвертої судової палати ВАС Олександр Нечитайло. С.Которобай зазначив, що до крайнощів не дійшло — в прокуратуру питання не передавали. «Я не можу нести відповідальність за роботу програми, я в неї не втручаюся», — додав керівник апарату ВАС.
Тоді О.Нечитайло зауважив, що варто провести перевірку створення програми: ВАС не має права використовувати КП «ДАС», адже остання не відповідає нормам закону. М.Кобилянський підтвердив: користуватися продуктом, який не забезпечує можливості дотримання законодавства, не можна. За словами С.Которобая, якщо не користуватися КП «ДАС», ВАС припинить діяльність. А розробник даної програми лише один, тому альтернативи комп’ютерному продукту поки що немає.
Секретар третьої судової палати Василь Юрченко запропонував створити робочу групу, яка б зафіксувала всі проблеми в роботі автоматизованої системи. «Потрібно з’ясувати, хто замовник програми, які показники закладали в неї, хто прийняв її як готовий продукт, котрий має застосовуватися адмінсудами. Потрібно все детально вивчити, а не говорити наосліп, — підкреслив В.Юрченко.
До речі, за кілька днів до зборів суддів у ВАС була встановлена нова версія КП «ДАС». Поки що «адміністративники» випробовують її. А чи зможе програма працювати без помилок, покаже час.