Закон і Бізнес


Екс-охоронця Кучми повернули в ГПУ


№26 (1013) 25.06—01.07.2011
2723

Через одинадцять років після порушення першої справи проти майора Миколи Мельниченка кримінальне переслідування колишнього співробітника Управління держохорони відновили. Таке рішення прийняв Печерський районний суд м.Києва.


Суд задовольнив скаргу адвокатів Леоніда Кучми і скасував постанову від 1.03.2005 тодішнього Генпрокурора Святослава Піскуна, якою було закрито кримінальну справу, порушену проти М.Мельниченка. Майора тоді підозрювали в перевищенні службових повноважень, розголошуванні державної таємниці, а також фальсифікації доказів.
Суд обгрунтував своє рішення тим, що справа була закрита без усебічного дослідження обставин (зокрема, не допитали М.Мельниченка), а пояснення, що записи в кабінеті Л.Кучми він робив у стані крайньої необхідності, є невмотивованим. Отже, рішення про закриття кримінальної справи ухвалили необгрунтовано. У зв’язку із цим «постанова підлягає скасуванню й направленню в Генпрокуратуру для відновлення слідства».
У свою чергу Віктор Петруненко, адвокат Л.Кучми, заявив, що рішення С.Піскуна — «за рамками закону». «Дивно, як воно взагалі існувало стільки років», — дивувався юрист. Правда, він не вважає, що екс-генпрокурор повинен відповідати перед законом за закриття кримінальної справи проти майора, оскільки сам визнавав, що С.Піскун зробив це свого часу під тиском і його дії були «політично мотивованими». Крім того, В.Петруненко засумнівався в достовірності плівок М.Мельниченка. «Їх піддавали монтажу, і ми це доведемо в суді», — запевнив адвокат. Сам Л.Кучма вважає, що недоторканність майора фактично означає відмову слідства від пошуків справжніх замовників убивства журналіста Георгія Гонгадзе. На його думку, ці замовники «організували злочинне прослуховування кабінету Президента і фальсифікували зроблені там записи».
М.Мельниченко, природно, судовим рішенням не задоволений. «Навіть якби адвокати Л.Кучми мали законні підстави вимагати відновлення справи проти мене, строки, надані на це законом, давно закінчилися. Оскаржити рішення Генпрокуратури можна було протягом 7 днів, минуло ж відтоді вже кілька років. Отже, рішення Печерського райсуду є диким і абсурдним з погляду закону, але воно є абсолютно логічним для кампанії вибілювання Л.Кучми. Головне завдання цієї кампанії: щоб не посадили Л.Кучму, потрібно посадити М.Мельниченка», — обурюється він.
Якщо судове рішення найближчим часом не буде оскаржене, колишньому охоронцеві Л.Кучми доведеться пояснювати мотиви своїх вчинків уже не журналістам, а слідчим.