Закон і Бізнес


Безстрокові повноваження


№26 (1013) 25.06—01.07.2011
3043

Частина народних депутатів не змирилася з відлученням від важелів впливу на формування суддівського корпусу. Повернути собі контрольні повноваження вони збираються за допомогою КС.


Як повідомили «ЗіБ» у прес-службі КС, 20 червня до секретаріату Суду надійшло подання 50 народних депутатів щодо конституційності положень ч.2 ст.79 та ч.2 ст.111 закону «Про судоустрій і статус суддів» від 7.07.2010 №2453-VІ. Обидві норми стосуються процедури підготовки і голосування за постанови ВР щодо обрання судді безстроково чи його звільнення. Такі проекти вже майже рік розглядаються без висновків профільного комітету.
Цей механізм був закладений у реформений закон, аби і п.27 ч.1 ст.85 Конституції не порушити, і все ж деполітизувати процедуру проходження суддів через Верховну Раду. На останньому особливо наполягала Венеціанська комісія, вважаючи, що залучення народних обранців до формування суддівського корпусу створює ризик політичного тиску на служителів Феміди. Оскільки внесення змін до Конституції — справа тривала і складна, знайшли обхідний шлях.
Однак ч.2 ст.89 Конституції застерігає саме за парламентськими комітетами функції з підготовки і попереднього розгляду питань, віднесених до повноважень Верховної Ради.