Закон і Бізнес


Ціна для всіх одна


№30 (1120) 27.07—02.08.2013
3125

Урядовці розглянули законопроекти, які мають зрівняти вартість нотаріальних послуг у різних регіонах країни та зменшити кількість випадків, у яких вони необхідні.


Кабмін схвалив розроблений Мін’юстом проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо засвідчення вірності копій (фотокопій) документів і виписок з них та справжності підпису на документах». Як повідомила міністр юстиції Олена Лукаш, новації мають скоротити перелік нотаріальних дій, зменшити витрати споживачів нотаріальних послуг та зробити їх доступними для усіх верств населення.

Зокрема, за її словами, після ухвалення цього проекту зникне необхідність нотаріально засвідчувати вірність копій близько 50-ти документів, що використовуються у цивільних та господарських відносинах. «Таким чином зменшиться й фінансове навантаження на споживачів нотаріальних послуг», — наголосила О. Лукаш.

Крім цього, Уряд підтримав проект «Про внесення змін до Закону України «Про нотаріат» щодо регулювання плати за вчинення нотаріальних дій». Документом визначено чіткий механізм формування плати за послуги, які надаються нотаріусами у сфері цивільно-правових відносин. Розміри ставок та порядок сплати нотаріального збору визначатиме Кабмін.

О.Лукаш упевнена, що запровадження єдиних ставок збору за надання нотаріальних послуг зробить ринок більш цивілізованим, оскільки вже не можна буде встановлювати в регіонах різні тарифи за однакові нотаріальні послуги.