Закон і Бізнес


Межі морального

Чи зможуть одягати мантії громадяни, яких притягали до адміністративної відповідальності?


№29 (1119) 20.07—26.07.2013
ОЛЕКСІЙ ПИСАРЕВ
8472

Члени Вищої ради юстиції поспілкувались із кількома кандидатами в судді, яких раніше притягали до адмінвідповідальності. Таким чином, колегіальному органу доведеться вирішувати, наскільки серйозними були їхні проступки й чи варто довіряти їм мантії.


Робота на майбутнє

Останнім часом члени ВРЮ досить часто збираються на засідання секції, але не проводять власне засідання конституційного органу. Якщо раніше це можна було пояснити неможливістю зібрати кворум, то тепер, після заповнення всіх вакансій, здається, що в Раді вирішили зробити певний заділ на майбутнє, щоб згодом не створювати натовпу в коридорі та не поспішати з розглядом питань щодо великої кількості претендентів на мантії.

Так, 12 липня, на засіданні секції з питань призначення суддів на посади та звільнення їх з посад члени ВРЮ поспілкувались із 28 кандидатами в судді. Зважаючи на те що претендентів було запрошено небагато, кожному з них у разі потреби можна було приділити достатньо уваги, обговоривши реферат чи деякі моменти біографії.

З приводу кількох письмових робіт у членів колегіального органу виникли зауваження, і реферати отримали негативну рецензію. Природно, що таким претендентам приділялась особлива увага. Щоправда, жодного зауваження з приводу плагіату чи скачування реферату з Інтернету не було — недоліки стосувалися відсутності висвітлення проблематики з різних боків. Тому претендентам довелося пояснювати, в чому причина недопрацювання.

Також кандидати відповідали на запитання не лише щодо теми своїх письмових робіт, а й функціонування судової системи. Як завжди члени ВРЮ цікавились особливостями роботи слідчих суддів та правилами їх обрання чи призначення. Щоправда, особливих труднощів ці питання не викликали.

Небезпечна посада

Звертали увагу в колегіальному органі й на деякі моменти життєвого шляху претендентів на мантії. Наприк­лад, Раду цікавили випадки тривалої відсутності роботи.

Особливий інтерес викликали двоє кандидатів, яких раніше притягали до адміністративної відповідальності. Заборони чи обмежень щодо їхнього призначення на посади суддів у законодавстві не передбачено. Разом з тим у членів ВРЮ могли виникнути сумніви з приводу того, чи варто довіряти їм здійснювати правосуддя.

Тому в Раді поцікавились, за які дії їх притягали до відповідальності. Як виявилось, одного з кандидатів звинуватили в неправильному паркуванні, щоправда, як він пояснив, його автомобілем у той час керувала інша особа за довіреністю. Сам же претендент про «свій» вчинок дізнався вже від Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

В іншому випадку кандидат притягався до адмінвідповідальності 4 рази при цьому впродовж короткого проміжку часу. Претендент пояснив, що в цей період працював директором досить великої мережі аптек і саме йому доводилось відповідати за порушення, які відбувались у торговельних пунктах. Наприклад, за продаж ліків, які буквально за день до того були виключені з відповідного держреєстру.

Оскільки 12 липня відбулося лише засідання секції ВРЮ, а не самого конституційного органу, вердикту щодо жодного з кандидатів винесено не було. Однак з реакції членів Ради на відповіді претендентів можна було зробити висновок про відсутність підстав для відмови у внесенні подань Президенту про призначення суддею вперше.

Таку позицію підтвердив у розмові з кореспондентом «ЗіБ» і заступник голови ВРЮ Олександр Удовиченко. Так, за його словами, будь-яка людина може порушити правила дорожнього руху і на підставі цього не слід робити виснов­ки про її моральні якості. «Правопорушення такого плану я не вважаю перешкодою для надання посади судді. Але ми завжди звертаємо увагу й наголошуємо на тому, що суддя має бути зразком не лише на роботі, а й у побуті», — відзначив О.Удовиченко. Тому, наголосив він, якщо правопорушення мають системний характер, чи при їх здійсненні особа вела себе зухвало, реакція на такі вчинки буде зовсім іншою.

Поки що ж усі 28 претендентів можуть спокійно очікувати запрошення на одне з наступних засідань Ради, на якому, очевидно, будуть повідомлені про внесення Президенту подання про їх призначення.