Закон і Бізнес


У ВААС провели тренінг з прав людини та практики ЄСПЛ


18.07.2013 13:17
13903

У Вінницькому апеляційному адміністративному суді відбувся дводенний семінар з питань застосування Конвенції з прав людини та основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини.


Захід, що відбувся 11-12 липня, було організовано у співпраці з Вищим адміністративним судом спільно з Координатором проектів ОБСЄ в Україні і проектом Європейського Союзу Twinning «Підвищення ефективності та якості управління адміністративних судів в Україні», повідомили "ЗіБ" у прес-службі ВААС.

У семінарі взяли участь голова Вінницького апеляційного адміністративного суду Віталій Кузьмишин, судді ВАС  Наталія  Блажівська і Олександр Гашицький, експерт проекту Twinning, суддя Верховного адміністративного суду Литви Віргіліус Валанчус, судді та помічники суддів Вінницького апеляційного адміністративного округу та інші.

Захід відкрив В.Кузьмишин, який привітав учасників семінару та наголосив на важливості дотримання судами принципів верховенства права та верховенства закону, які, у свою чергу, впливають на розвиток усього громадянського суспільства та ствердження у ньому демократичних засад.

Голова ВААС запевнив, що використання суддями у своїх рішеннях положення Конвенції з прав людини та основоположних свобод і практики Європейського суду з прав людини є надійним підґрунтям  для забезпечення виконання основної функції суду – захисту прав та свобод людини та громадянина, а також підвищення авторитету судової влади в країні.

В свою чергу, О.Гашицький підкреслив, що тренери під час семінару зупиняться на деяких статтях Конвенції з прав людини та основоположних свобод і статті 1 Першого протоколу до неї, а також здійснять детальний аналіз судової практики Європейського суду з прав людини щодо застосування цих норм Конвенції та Першого протоколу до неї.

Суддя Верховного адміністративного суду Литви В.Валанчус у своєму вітальному слові коротко розповів про адміністративну юстицію в Литві та проблемні питання її розвитку. В.Валанчус зауважив, що обмін досвідом становлення адміністративної юстиції України та Литви допоможе подальшому розвитку та співпраці адміністративних судів обох країн.

Тренерами на даному  семінарі виступили судді О.Гашицький та Н.Блажівська, В.Валанчус, а також судді ВААС Олег Курко, Михайло Жернаков.

В рамках семінару стосовно кожного з розглядуваних питань між тренерами та  учасниками семінару проводились активні дискусії, а також вирішувались ситуаційні та практичні завдання.

На завершення заходу представником Національної школи суддів України усім учасникам було вручено сертифікати про їх участі у семінарі.